PUBLICITÉ

Hoe uw matras te kiezen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/07/2007 - 00h00
-A +A

We brengen één derde van ons leven door in bed. Het is dus belangrijk dat we ons beddengoed met de nodige zorg kiezen en het vervangen zodra dat nodig is. Hieronder een kleine handleiding om u te helpen de matras en de bedbodem te vinden die het best bij u past. En denk erom: een stevige steun is niet onverenigbaar met comfort en gezelligheid!

PUB

Matras en bedbodem: vering en steun zijn het belangrijkst!

Matras en bedbodem spelen allebei een belangrijke rol bij de ondersteuning van de wervelkolom. Die ondersteunende rol is niet gemakkelijk, want het gewicht van ons lichaam is ongelijk verdeeld. Ze moeten dus de holtes die worden veroorzaakt door de zwaarste delen van ons lichaam compenseren en de drukpunten beperken. Daarnaast moeten ze ook als schokdemper dienen voor onze bewegingen. En we bewegen veel als we slapen: een slaper verandert ongeveer 40 keer per nacht van houding! De keuze van ons beddengoed is afhankelijk van onze grootte, ons gewicht en de verdeling ervan.
Vermijd als het even kan een te zacht bed, want dat kan een nefast effect hebben op onze wervelkolom. Bij rugpijn wordt daarom altijd een iets hardere matras aangeraden. Mensen met rugpijn krijgen ook vaak de raad om een harde plank op de bedbodem te leggen. Dat bewijst hoe belangrijk ook de steun van de bedbodem is.

De matras

 • Met veren
  De steun hangt af van het aantal veren - dat varieert van 300 tot 2.000 voor een bed van 140 op 190 cm - en van het type vering (biconische veren, pocketveren...).
  De veren geven mee en vangen dus bewegingen op.
  De levensduur van een matras met veren is over het algemeen langer dan die van een schuimrubberen matras.
 • Van mousse of schuimrubber
  De ondersteunende functie is afhankelijk van het type mousse (latex, polyurethaan, polyether), van de dikte en van de structuur (uit één stuk, alveolair, anatomische steun). Ook de hardheid hang af van het soort mousse. Bij latex is ze het grootst.
  De mousse sluit zich om het lichaam en houdt de warmte vast.
 • Met variabele hardheid of 'sleep number bed'
  De bedbodem stelt ons in staat om de helling van ons hoofd en voeten afzonderlijk te regelen.
  Ook de hardheid van de matras is instelbaar door de aanwezigheid van luchtkamers.
  Deze instellingen kunnen individueel gebeuren in dubbele bedden.
 • Waterbed
  Deze matras past zich aan aan de vorm van het lichaam en niet omgekeerd. De steun is anatomisch en verlicht de druk in alle houdingen.
  Hij kan niet vervormd worden en is vrij van mechanische sleet.
  Hij kan worden uitgerust met een geïntegreerd verwarmingssysteem.
 • Type futon
  Deze Japanse matras bestaat uit lagen van gekaard katoen, al dan niet gecombineerd met latex en kokos. Hij is erg stevig.
  Futons met een soepelere vulling kunnen worden gebruikt met een traditionele bedbodem.
  Dit type matras heeft een levensduur van 5 tot 10 jaar.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/07/2007 - 00h00 Bruno Corman en Damien Léger, "Le sommeil", uitgeverij Successful Aging.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Slaapt u slecht? Misschien is het uw matras wel! Gepubliceerd op 13/10/2015 - 15h48

Een goede nachtrust is cruciaal voor onze gezondheid en hoe we ons voelen. Zorg dus voor een optimale nachtrust door alle bevorderende factoren bijeen te brengen. Stress en onze dagelijkse bezigheden bepalen in grote mate de kwaliteit van onze slaap,...

Een goed bed voor een gezonde slaap Geüpdatet op 15/06/2010 - 00h00

Een goed bed is cruciaal voor de kwaliteit van onze slaap. Maar aan welke criteria moeten een matras en het onderstel precies voldoen? En wanneer moeten we het bed vervangen? Hieronder vindt u de antwoorden op uw vragen en enkele praktische tips.

Is mijn matras vervuild? Gepubliceerd op 15/11/2016 - 16h27

Matrassen zijn net als hoofdkussens bronnen van binnenhuisvervuiling. Matrassen scheiden namelijk toxische stoffen af en die komen bovenop de stoffen die vrijkomen tijdens onze activiteiten in huis of uit allerlei soorten voorwerpen en materialen in...

Meer artikels