Van roken wordt de huid sneller oud. Met 35 ziet u er 45 of zelfs ouder uit.
Gelukkig zijn sommige effecten omkeerbaar als u beslist om voortaan niet meer te roken.

De huid wordt ouder
Met de jaren verandert onze huid. Ze wordt minder dik en minder elastisch en krijgt ook kleurschakeringen. Dat is een normaal en natuurlijk proces. Maar soms treedt die veroudering vroegtijdig op. Dat is te wijten aan bepaalde leefgewoonten zoals extreme blootstelling aan de zon of roken.
Hoe groot het effect van roken op de huidveroudering is, hangt af van de leeftijd, het aantal jaren dat iemand al rookt en hoeveel sigaretten hij of zij per dag rookt. Vrouwen zouden gevoeliger zijn voor die effecten dan mannen. En soms volstaat een gewone zonnebrand al om de schade te zien die het roken heeft berokkend.
Een typische teint
We hebben al eens dagen dat we er minder goed uitzien. Bij rokers is dat elke dag het geval. Hun typisch bleke, doffe en wat grijzige teint is vooral toe te schrijven aan een fenomeen dat men vasoconstrictie noemt, dat is de vernauwing van de bloedvaten. De rode bloedcellen hebben daardoor moeite om zich een weg erdoorheen te banen en de zuurstof tot bij de bovenste lagen van de huid te brengen.
Het tweede typische kenmerk zijn de lange en diepe rimpels die het gezicht van de roker tekenen. Dat fenomeen is terug te voeren op drie zaken:
- De sigarettenrook tast de huid aan: Om zich tegen deze lichaamsvreemde stof te verdedigen, wordt de hoornlaag dikker en dat stimuleert het ontstaan van rimpels.
- De mimiek: Een roker trekt 100 keer per dag aan zijn sigaret. Na verloop van tijd accentueert die beweging de rimpeltjes rond de mondhoeken.
- De toxische stoffen: Als u rookt, ademt u stoffen in die in uw bloed terechtkomen en de aanmaak van collageen en elastine afremmen. Die twee eiwitten maken uw huid stevig en elastisch.
Het gevolg kunt u raden: rimpels en kraaienpootjes ontstaan sneller en de huidheeft de neiging om slapper te worden.
Dr. Pierre-Dominique Ghislain, dermatoloog (Cliniques universitaires St-Luc, Brussel)
Dr. Mary Lowy, dermatoloog
Dr. Pierre Bachez, longarts en tabakoloog (coördinator van het centrum voor hulp aan rokers in het St-Lucziekenhuis in Bouge)
Helfrich et al., Arch Dermatol. 2007;143(3):397-402. doi:10.1001/archderm.143.3.397
« La femme et le tabac, histoire d’une mésalliance », dr. Alain Dollinger en Mary Dollinger (Pocket, 1999)