PUBLICITÉ

Hoe ruzies in goede banen leiden?

Gepubliceerd door Psychonet Production, bewerkt door Philippe Burton op 12/11/2002 - 00h00
-A +A

Elk koppel maakt wel eens ruzie. Niemand ontsnapt eraan. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kan kibbelen heel gezond zijn. Ginette Lespine, therapeute en lid van de Association Française de Centres de Consultations Conjugales (Franse Vereniging van Centra voor Relatiebemiddeling), geeft enkele tips om ruzies in goede banen te leiden.

PUB

Idealiter zouden we onze relatieproblemen met onze partner moeten kunnen bespreken zonder hem/haar echt aan te vallen. Welnu, in de loop van de dag hoopt zich een heleboel stress op die ons agressief maakt, en we reageren onze agressie schaamteloos af op degene die ons het meest nabij staat: onze partner. Af en toe een meningsverschil is een barometer voor de goede gezondheid van een koppel. Want ruzies zijn nuttig: "Bij een ruzie kan men zeggen wat men denkt, tonen dat men anders is", analyseert Ginette Lespine, relatietherapeute. Ruzies beklemtonen het verschil tussen de partners. En het erkennen van dit verschil is onontbeerlijk voor het leven met twee." Maar beide partners schrikken ervoor terug dit verschil onder ogen te zien. "Als men ruzie maakt, vallen er woorden die het koppel uiteendrijven", legt de relatietherapeute uit. "Dat maakt ons bang. Bovendien kan elke relatie spaak lopen." Dat de partner anders is, wordt als een discriminatie ervaren. En de problemen beginnen. Welnu, "men moet aanvaarden dat het verschil met de partner geen splijtzwam is maar een verrijking", raadt Ginette Lespine aan.

Zichzelf verloochenen of wegcijferen

Een ruzie is heilzaam omdat ze het koppel dynamiseert en leven brengt in de brouwerij: "Door te ruziën kan men tot een compromis komen, waardoor het koppel hechter wordt", verklaart ze. Maar men moet wel weten hoe men ruzies in goede banen moet leiden. "Men hoeft het uiteraard niet volledig eens te zijn met de partner," verklaart Ginette Lespine, "maar men moet afstand nemen, de waarheid in hetgeen de ander zegt erkennen, zijn mening anders formuleren om de partner wat ruimte te geven. Men moet kunnen onderhandelen en zichzelf een beetje verloochenen. Dat is een teken van maturiteit."

Af en toe wat kibbelen is niets om zich zorgen over te maken. Het heeft zelfs een stimulerend effect. Maar als kibbelen de enige manier wordt om te communiceren, wijst dit erop dat het niet goed gaat met het koppel. Ginette Lespine wantrouwt koppels die nooit een meningsverschil hebben.
Gepubliceerd door Psychonet Production, bewerkt door Philippe Burton op 12/11/2002 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ