Een ruzie kan een gezond communicatiemiddel zijn. Het is een manier om woede te uiten, een natuurlijke emotie die je niet mag verdrukken. Sommige ruzies zijn destructief, dat is een feit, maar als men de nodige voorzorgen neemt kunnen ruzies ook een stap in de goede richting zijn. Een gebruiksaanwijzing.

1) Praten of roepen, maar elk om beurt ...
Luider praten, schreeuwen, roepen, het maakt deel uit van elke ruzie en dat is niet meer dan logisch. Maar het is wel belangrijk dat men kalm genoeg blijft om de ander aan het woord te laten, ook al gaat men daarna gillend antwoorden. Men moet ruzie maken beschouwen als een communicatiemiddel. Het is niet het meest prettige middel, maar het kan wel doeltreffend zijn.
2) Persoonlijke aanvallen vermijden
Tijdens een ruzie kunnen beleefdheid en correcte omgangsvormen soms ver te zoeken zijn, maar het is belangrijk dat men niet te ver gaat en dat men de ander niet te veel kwetst. Gebeurt dat wel, dan komt het koppel niet ongeschonden uit de 'strijd'. Het komt er op aan om het over concrete en niet over algemene zaken te hebben. Zo kunt u vermijden dat de aanvallen al te persoonlijk worden. Zeggen 'je hebt weer geen boodschappen gedaan, ik krijg er stilaan genoeg van', zal minder schade aanrichten dan 'je bent een dikke egoïst'. Het zal ook nuttiger zijn omdat de partner dan meteen weet wat hij moet doen om het goed te maken.
Serge et Carolle Vidal-Graf, 'Comment bien se disputer en couple', Uitgeverij Jouvence.