PUBLICITÉ

Hoe raakt u van een oorprop af?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/03/2017 - 17h27
-A +A

Oorsmeer is niet bepaald appetijtelijk, maar het houdt onze oren wel gezond.
Bij overmatige afscheiding kan er zich wel een prop vormen en zoiets kan erg hinderlijk zijn.

 

Wat kunt u doen om van een oorprop af te raken?

 

PUB

Hoe herkent u een oorprop?

We staan er niet zo direct bij stil, maar onze oren hebben bescherming nodig. Ze moeten immers een opening bieden naar de buitenkant, maar tegelijkertijd moet de oorgang die tot aan het trommelvlies loopt, van aggressie van buitenaf worden gevrijwaard.

Het oorsmeer dient voor deze bescherming: het vangt bacteriën op en alles wat niet lichaamseigen is en een oorinfectie kan veroorzaken. Daarbij beschermt het ook nog de huid tegen uitdrogen. Maar het stelt ook een probleem: de wasachtige materie kan in sommige gevallen ervoor zorgen dat zich een balletje voor het trommelvlies vormt.

Meestal ervaart u dan:

 • Een verslechtering van het gehoor.
   
 • Andere problemen zoals oorsuizen of gezoem in het oor, soms ook duizeligheid.
   
 • Een onaangenaam gevoel van druk in één oor of in beide oren.
   
 • Jeuk, pijn of een prikkend gevoel in het oor.

Opgelet, het is niet altijd vanzelfsprekend om deze symptomen te herkennen. Een oorontsteking kan precies dezelfde symptomen geven. Ga bij twijfel naar de dokter!

 

Wat moet u doen als u een oorprop hebt?

Als u denkt dat u een oorprop hebt, kunt u die eventueel zelf verzorgen. Maar dan moet u het nodige geduld aan de dag leggen en voorzichtig en doordacht handelen! Onze oren zijn delicate organen en kunnen makkelijk letsels oplopen.

De juiste methode om een oorprop te behandelen:

Maak het oorsmeer eerst zachter met fysiologisch serum of eventueel met druppels die in de apotheek te verkrijgen zijn. Verwarm het product eerst langzaam in uw handpalm of op de verwarming. Doe dan met uw hoofd opzij enkele druppels in het gehoorkanaal  en laat ze enkele minuten hun werk doen. Herhaal dit enkele dagen achter elkaar; de oorprop wordt beetje bij beetje kleiner.

Handelingen die u zeker moet vermijden als u een oorprop hebt:

 • Probeer nooit met een scherp voorwerp een oorprop uit uw oor te halen. De kans is veel te groot dat het gehoorkanaal beschadigd raakt.
   
 • Gebruik nooit hopi-kaarsen. Ze worden in het oor ingebracht en zouden de onzuiverheden dan moeten opzuigen. Maar de kans op verbranding is veel groter dan de kans dat u de oorprop zo meekrijgt.

Opgelet: als het trommelvlies achter de oorprop doorboord is, is het af te raden om wat dan ook in het oor te doen. Het risico op een infectie van het binnenoor is te groot.

Behandel dus nooit zelf een oorprop als u al oorletsels of herhaaldelijk oorontstekingen hebt gehad of als u een trommelvliesbuisje in uw oor hebt.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 22/04/2014 - 10h57 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/03/2017 - 17h27

Bouchon de cérumen, Améli

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Heeft mijn kind een oorsmeerprop? Gepubliceerd op 23/03/2017 - 11h18

Oorsmeer is een natuurlijke afscheiding van het oor en wijst helemaal niet op een gezondheidsprobleem, ook al is het niet altijd esthetisch. Maar soms hoopt het oorsmeer zich op tot een prop , en dat kan symptomen veroorzaken. 10% van de kinderen hee...

Ik heb oorpijn, heb ik een oorontsteking? Gepubliceerd op 24/02/2017 - 11h02

Trekt het in uw oor en hebt u een branderig gevoel? Herinneringen aan vroeger toen u nog een kind was, kunnen u misschien op het spoor van een oorontsteking brengen. Maar dat is niet de enige verklaring van oorpijn. Wees dus voorzichtig.

Dokter, ik heb vaak pijn in de onderrug Gepubliceerd op 01/10/2012 - 12h35

Pijn in de lage rug of lumbago is een veel voorkomende kwaal door aantasting van de ruggenwervels. Meestal is pijn in de onderrug onschadelijk en verdwijnen de klachten na enkele weken vanzelf. Maar soms gaat de pijn niet weg. Hoe komt dat? Wat zijn...

Meer artikels