PUBLICITÉ

Hoe praat u met uw kinderen over seksualiteit?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/08/2011 - 17h29
-A +A

Da's een vraag die vaak gesteld wordt en die ook veronderstelt dat er daarvoor zoiets bestaat als een standaardmethode. Maar is het wel de juiste vraag, en moeten we ons niet veeleer afvragen: "Waarom moeten we met onze kinderen praten over seksualiteit"?

PUB

Waarom met uw kinderen praten over seksualiteit?

Vandaag is iedereen het over eens dat praten over seksualiteit belangrijk is. Misschien wel, maar waarom? Wat beogen ouders daarmee? Heel vaak weten ze dat nauwelijks zelf en denken ze gewoon "dat het moet". Dat ze dit als ouder verplicht zijn.
Wellicht hebben ze gelijk, maar de kern van de zaak is: waarom precies? Het komt er ook op aan die reden uit te leggen aan hun kinderen, ongeacht hun leeftijd.

Welke redenen hebt u om over seksualiteit te praten? Dat kunnen er heel wat zijn!
"Ik wil met mijn kinderen over seks praten, want mijn ouders hebben dat indertijd nooit gedaan, en ik heb het daar heel moeilijk mee gehad."
"Ik wil met mijn kinderen over seks praten, gewoon omdat ze gelukkig zouden zijn in de liefde."
"Ik wil hun absoluut uitleg geven over seksualiteit, zodat ze geen aids oplopen."
Achter al die redenen schuilt een dieperliggend motief: ouders willen met hun kinderen over seks praten omdat ze hen graag zien en de best mogelijke toekomst voor hen willen. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar toch is het essentieel om hun dat duidelijk en openlijk te zeggen, zodat ze het als een evidentie ervaren.

Het waarom uitleggen

Want als kinderen of jonge tieners niet de onderliggende redenen begrijpen van over seks praten, kunnen ze dit als een inbreuk op hun intimiteit ervaren, en het is van cruciaal belang om die te respecteren.

Na de redenen te hebben uitgelegd, kunt u het dan ook hebben over uw eigen beperkingen. U kunt bijvoorbeeld zeggen: "Weet je, ik ben daar niet erg sterk in, en misschien zit ik er wel compleet naast, maar ik doe mijn best…".
Wijs niet met het vermanende vingertje, maar doe uw best en plaats u op dezelfde hoogte als uw kinderen. Dat getuigt van meer respect dan de allesweter uit te hangen, want vaak maskeert zo'n houding alleen maar schaamte.

Aarzel ook nooit om over uw eigen ervaringen te praten, zij het een beetje discreet. Het gaat er daarbij niet om uw vroegere of huidige seksleven bloot te leggen, maar een stukje uw eigen verhaal te brengen en uw kinderen de hinderpalen te besparen die u indertijd zelf hebt ervaren. Bijvoorbeeld: "Een vriendin van mij is seropositief, en dat heeft me zwaar geschokt". Of nog: "Ik heb negatieve seksuele ervaringen gehad toen ik zo oud was als jij, en ik wil niet dat jij ook zoiets meemaakt".

Op die manier brengt u een groot stuk van uw eigen verhaal in het gesprek en zult u zich veel meer betrokken voelen. Daardoor zal uw kind ook beter naar u luisteren en komt u een heel stuk geloofwaardiger over.

Initialement publié par Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 08/08/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 22/08/2011 - 17h29
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
snowy

Kinderen vragen zelfs uit hun eigen over seks. Ik was een keer op de bank voor de tv naakt aan het vrijen. Ik dacht dat mijn toen 12 jarige zoon aaan het computeren was en daarna ging slapen. Hij kwam naar onder enkel in zijn slip om een glas melk te drinken. De deur ging open op het moment mijn vrouw zich liet zakken op mijn erectie. oh..ik wist niet dat jullie bezig waren. Mijn vrouw is wat preutser,deed een badjas om en ging naar boven. Ik was nog naakt met een erectie en ik ga het ook niet voor hem verbergen met een boxer. Het is misschien nu de juiste tijd voor seksvoorlichting zei ik. We zijn mannen onder elkaar dus doe je onderbroekje maar naar onder. Net als bij de schoolarts!Je hebt een mooie rechte harde lul zei hij. Wat groter en dikker dan die van mij. We hadden over hoe lekker seks of een orgasme voor een man of vrouw is. Hij kon ook niet wachten op zijn eerste sperma. Ik zei tegen hem;voel eens zachtjes aan mijn ballen . Die zijn nu nog zwaarder dan die van jou. De zaadlozing komt wel over een half jaartje zei ik. Je hebt al schaam en okselhaar en je penis is flink gegroeid. Hoe ziet sperma in het echt uit pap.? Weet je wat ik ga op de wc even me ontladen. Geef me even een glas in de keuken dan masturbeer ik me erin klaar. Mag ik asjeblief toch kijken hoe je het doet?. Hij keek of het een super spannende film was,hoe mijn sperma toen uit de eikel spoot. Hij ging met een vinger voelen en ruiken aan mijn zaadplas. Jakkie,dat vond ie maar vies. Maar meisjes vinden het heerlijk smaken als melk,lachte ik. ! Een half jaartje verder had hij zijn eerste natte droom in bed. We hebben erover gepraat als vader en zoon heel open. Dat hij nu net als ik potent zaad had en dat afrukken voor hem een bijna dagelijkse bezigheid was. Ik had hem een pak kleenex tissues gegeven en condooms om te oefenen. Seksuele voorlichting in een modern jasje zonder schaamte.! Een mooi verhaal dat hij later aan zijn kinderen kan doorgeven.

PUBLICITÉ
Lees ook
Vrijen: de vraag van het ‘hoe vaak’ Gepubliceerd op 03/05/2017 - 12h11

Wat is een harmonieus seksleven en bestaat er zoiets als een "ideaal of normaal" ritme? Soms, vaak, continu, nooit, enz. De vraag hoe vaak we het doen wekt altijd nieuwsgierigheid. Maar bestaat er zoiets als een norm of telt niet eerder het door beid...

Meer artikels