PUBLICITÉ

Hoe omgaan met een familielid dat de ziekte van Alzheimer heeft?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 18/11/2013 - 10h28
-A +A

De ziekte van Alzheimer verandert het leven van de betrokkene grondig, maar ook dat van de mensen om hen heen en vooral van de mantelzorger die elke dag voor hem instaat.

Hoe gaat u om met die beproeving? Enkele tips om de situatie beter te leren beheren.

®

PUB

Wie zijn de mantelzorgers?

In België zijn er 85.000 patiënten die de ziekte van Alzheimer hebben. Als we alle vormen van dementie nemen, komen we op meer dan 9% van de 65-plussers.

Instaan voor een familielid dat de ziekte van Alzheimer heeft, is lichamelijk en mentaal uitputtend en ontwrichtend.
We noemen deze mensen - vaak zijn het mantelzorgers - hulpverleners, maar ook zij hebben vaak hulp nodig. De taak die ze op zich nemen - een zieke begeleiden en hem de nodige zorg verstrekken – is bijzonder lastig.
Mantelzorgers zijn vaak de partner of een van de kinderen, maar het kan ook om een andere familielid gaan of een vriend of buur.

Als een mantelzorger zich goed voelt, zal ook de zieke zich beter voelen.
Om efficiënt om te gaan met een familielid dat de ziekte van Alzheimer heeft, moeten deze mensen ook aan zichzelf denken en zich beschermen.

Enkele praktische tips om om te gaan met een familielid dat de ziekte van Alzheimer heeft

 • Probeer de zieke te begrijpen
  Om een zieke te begeleiden, moet u moeite doen om hem te proberen te begrijpen.
  De ziekte evolueert immers, de reacties en het gedrag veranderen geleidelijk aan en u kunt zich snel machteloos gaan voelen, zelfs bij iemand die u tot dan toe heel vertrouwd was. Als u hem beter begrijpt, zult u ook beter kunnen reageren, u zult de kwaliteit van de relatie kunnen verbeteren en uw hulp beter kunnen afstemmen op de diverse behoeften.
  Aarzel niet om meer informatie te zoeken over de ziekte, de symptomen en de evolutie en er met andere mantelzorgers of professionele gezondheidswerkers over te praten.
 • Gun u af en toe wat adempauze
  Als u iemand met de ziekte van Alzheimer verzorgt, kunt u lichamelijk en moreel snel uitgeput raken en uw eigen gezondheid in gevaar brengen.
  Neem af en toe wat afstand en durf u regelmatig een pauze te gunnen, zodat u ook momenten voor u zelf hebt.
  Ga op zoek naar vrienden, buren of andere familieleden die regelmatig of gewoon sporadisch voor u kunnen inspringen.
 • Onderhoud uw sociale leven
  Het is zeker niet goed om u volledig terug te plooien op uw relatie als mantelzorger en uw sociale leven te verwaarlozen onder het mom dat u geen tijd hebt, dat uw geweten dan knaagt, enz.

Blijf uitgaan zoals voorheen, blijf de activiteiten doen die u gewoon bent en andere mensen zien.
Voor u het weet, zit u opgesloten in die relatie van helper en helpende - omdat ze u helemaal in beslag neemt - en staat u alleen nog in dienst van de zieke.   

 • Laat u zelf ook helpen
  U moet absoluut ook aanvaarden dat u zelf hulp nodig hebt. U mag nog zo toegewijd zijn voor uw familielid, u mag nooit uzelf vergeten.
  Ga dus in uw omgeving op zoek naar alles wat u in uw dagelijkse taken kan helpen. Dat kunnen andere mensen zijn (vrienden, buren, familie), maar ook diensten (professionele gezondheidswerkers, thuishulp, een verblijf in het dagziekenhuis, enz.),  toestellen, enz.
  Neem contact op met verenigingen en met andere mantelzorgers. Ze kunnen heel wat bieden om de specifieke behoeften van de zieke te lenigen.

Onthoud dus dat u zich niet mag afzonderen, en put uzelf ook niet uit. Het is perfect normaal dat u zich laat helpen.
Surf voor meer informatie over de ziekte van Alzheimer en het dagelijkse leven van de hulpverleners naar de website van de Belgische Alzheimerliga. Als iemand in het gezin ziek is, heeft het hele gezin hulp nodig.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 18/11/2013 - 10h28
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels