PUBLICITÉ

Hoe moeten we ons beschermen tegen aids en hiv?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 12/01/2015 - 11h46
-A +A

Het hiv-virus is een van die virussen die angst inboezemen. Iedereen wil zich ertegen beschermen, maar niet iedereen pakt dat op de juiste manier aan. Het bewijs is het groeiend aantal gevallen van besmetting van de afgelopen jaren!

Hieronder vindt u de meest recente informatie over handelingen waarmee u gevaar loopt besmet te raken door het hiv-virus … en andere infecties op te lopen.

PUB

Aids: hoe raken mensen besmet met het hiv-virus?

Het hiv-virus (of humaan immunodeficiëntievirus) is bij besmette patiënten in alle lichaamsvochten aanwezig. Maar slechts in bepaalde lichaamsvochten is de hoeveelheid groot genoeg om iemand anders te besmetten.

  • Het bloed.
  • Het sperma.
  • Het zaadvocht (loopt tijdens de erectie uit de penis)
  • Vaginaal vocht.
  • De moedermelk.

Al deze stoffen kunnen de infectie overdragen. De andere niet. Tranen, speeksel of zweet zijn met andere woorden ongevaarlijk. Alle dagelijkse activiteiten met seropositieve personen, behalve seks, vormen dus geen enkel risico.

Welke activiteiten kunnen het hiv-virus overdragen?

Maar laten we het hebben over de activiteiten die wel riskant zijn.

  1. Contact met bloed van een besmette persoon: meestal doet zich dat voor bij het gemeenschappelijke gebruik van naalden bijvoorbeeld, al worden er soms ook gevallen van besmetting vastgesteld in ziekenhuizen na een ongeluk (snijwonde, naald die valt, enz.).

  2. Contact met sperma: elke vorm van ejaculatie kan besmetting van de partner veroorzaken, of dat nu via fellatio is of bij een penetratie.

  3. Contact met het zaadvocht: bij fellatio loopt de persoon die oraal contact heeft met de penis een risico, weliswaar in mindere mate dan bij een ejaculatie, maar het risico is er wel degelijk.

  4. Contact met vaginaal vocht: hierover zijn de meningen verdeeld. Volgens sommigen is het risico onbestaande, volgens anderen heel klein. Het risico bestaat in ieder geval alleen voor de persoon die de cunnilingus toepast, niet voor de ontvangster. De maandstonden of genitale letsels vergroten het risico.

Het aids-virus kan ook worden doorgegeven van moeder op kind tijdens de zwangerschap, de bevalling en bij de borstvoeding. Als de moeder behandeld wordt voor hiv, is het risico voor de baby wel heel klein.

Soa en hiv: de risico’s zijn niet altijd dezelfde…
Deze korte handleiding is nuttig om de situaties te herkennen waarin het hiv-virus kan worden doorgegeven, maar ze volstaat niet om u te beschermen tegen alle seksueel overdraagbare aandoeningen. Er bestaan heel veel  seksueel overdraagbare aandoeningen en vaak zijn ze veel besmettelijker dan het hiv-virus. Herpes , gonorroe en syfilis kunnen bijvoorbeeld door om het even welk seksueel contact worden overgedragen, ook door gewoon te strelen.

Hoe kunt u zich concreet beschermen tegen aids?

Voor het hiv-virus volstaat een mannelijk of vrouwelijk condoom. Maar dan moet het wel van bij het begin van de vrijpartij worden gebruikt (en niet net voor het klaarkomen worden aangebracht) en ook bij fellatio.

Maar om u te beschermen tegen alle soa's en om oraal geslachtsverkeer te hebben, moet u ook een zogenaamd beflapje gebruiken. Dat is een monddoekje van latex dat tussen de mond en de vulva wordt geplaatst.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 12/01/2015 - 11h46

Plateforme prévention SIDA

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
SOA: bent u echt goed op de hoogte? Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h34

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) komen vrij veel voor. De gevolgen kunnen heel ernstig en soms zelfs dramatisch zijn. Gelukkig kunnen we ons ertegen beschermen en bestaan er doeltreffende behandelingen. Waarom weten de Belgen er dan zo weini...

Soa of soi: juist of onjuist? Gepubliceerd op 01/12/2014 - 17h27

Er bestaan veel seksueel overdraagbare ziektes (SOA). De enige manier om infectie en overdracht te voorkomen, is het gebruik van een condoom. Wat weet u precies over SOA?

Aids beteugelen! Geüpdatet op 02/03/2002 - 00h00

Aids (acquired immuno-deficiency syndrome of verworven immunodeficiëntiesyndroom) wordt veroorzaakt door een infectie met het humane immunodeficiëntievirus (HIV). Vroeger liep de ziekte snel fataal af, maar de behandeling is er aanzienlijk op vooruit...

Meer artikels