PUBLICITÉ

Hoe moet u zich gedragen tegenover een hond?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/09/2003 - 00h00
-A +A

Als een hond goed afgericht is, kan hij een schitterend gezelschapsdier zijn voor een kind, op voorwaarde dat het de juiste houding leert aan te nemen tegenover het dier. Ziehier enkele basisregels...

PUB

De beste kindervriend kan er in sommige omstandigheden toe aangezet worden om te bijten. Zijn slachtoffers zijn meestal kinderen onder de tien jaar. Honden happen ook vaker toe tijdens de zomer. Mensen worden meestal gebeten thuis en door hun eigen hond of een hond van familie of vrienden. Hier volgen enkele tips voor ouders om hondenbeten zoveel mogelijk te helpen voorkomen.

Elk kind moet zich op de juiste manier leren te gedragen tegenover een hond, of het nu om zijn eigen hond gaat of om die van iemand anders. Een hond kan bijten als hij zich bedreigd voelt, bang is of gewond is. Op dezelfde manier zal hij zijn baas, zijn territorium, zijn voedsel, zijn geliefkoosd speelgoed en zijn jongen verdedigen.

Hou u op elke leeftijd aan de volgende gedragsregels:

  • stoor nooit een etende of slapende hond ;
  • verras, prikkel en erger nooit een hond, en drijf het dier nooit in het nauw ;
  • benader nooit een grommende hond ;
  • benader nooit een vastgebonden hond, ook niet als u hem kent ;
  • benader nooit een hond in een geparkeerde wagen ; het dier strelen is helemáál uit den boze ;
  • probeer nooit een stuk speelgoed, eten of een ander voorwerp uit de muil van een hond te nemen ;
  • en uiteraard mag u een hond nooit slaan, verwaarlozen of mishandelen.

Een verstandige keuze

Bent u van plan om u een hond aan te schaffen, win dan eerst informatie in over het gedrag en het temperament van zijn ouders en over zijn ras in het algemeen. U mag immers niet vergeten dat een pup meestal dezelfde aard heeft als zijn ouders.Laat u bij uw keuze adviseren door een veearts. Profiteer ook van uw bezoeken aan de veearts om elk gedragsprobleem of elke vorm van agressie te bespreken. Het is sterk aan te raden uw hond te laten steriliseren. Sterilisatie kan niet alleen gedragsstoornissen, maar soms ook gezondheidsproblemen voorkomen. Als eigenaar bent u verantwoordelijk voor het gedrag van uw hond en voor alles wat te maken heeft met de veiligheid van uw dier. En tot slot nog dit: laat nooit een baby of een jong kind alleen met een hond.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/09/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Mijn hond heeft slechte gewoonten! Geüpdatet op 28/03/2006 - 00h00

Maakt uw lieveling u het leven zuur omdat hij onophoudelijk blaft of alles wat hij in huis vindt, kapot bijt? Deze natuurlijke gedragingen worden heel vaak erger als uw vriend angstig is, wanneer hij zich verveelt of u hem alleen achterlaat.

Geef uw nieuwe pup een warm onthaal! Geüpdatet op 10/04/2007 - 00h00

Denkt u eraan een hondje in huis te nemen? Zijn aankomst bij u thuis, het afscheid van zijn moeder, zijn broers en zussen en het moeten wennen aan een nieuwe omgeving zorgen vaak voor behoorlijk wat stress . Probeer die stress tot een minimum beperke...

Spelen, een must voor uw hond! Geüpdatet op 02/01/2008 - 00h00

Spelen is meer dan alleen maar een vorm van plezier maken en verstrooiing hebben. Al spelend leert uw hond ook zijn plaats in de hiërarchie van het gezin kennen. Het draagt dus op een prettige manier bij tot zijn opvoeding.

Meer artikels