PUBLICITÉ

Hoe moet je cardiovasculaire risicofactoren in de gaten houden?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 04/12/2006 - 00h00
-A +A

Het risico op een infarct of een hersenaccident is in het Westen aanzienlijk hoog. Wat moet je doen om dat risico te vermijden?

PUB

Discrete cardiovasculaire risicofactoren

De risicofactoren hebben alvast een gemeenschappelijk kenmerk: ze zijn heel erg discreet. Er is geen sprake van pijn, er zijn geen of bijna geen symptomen, ze tasten het hart, de nieren en de hersenen aan zonder dat je er wat van merkt. En dan is er op een dag paniek, een ziekenwagen en de dienst intensieve zorgen om twee uur 's nachts. Het lijkt wel een slechte film, maar het is een film die je liever niet ziet.

Maar hoe? Door regelmatig de risicofactoren te (laten) controleren. In de praktijk is de basisregel de volgende: ga naar je arts voor een check-up, voor een bloeddrukmeting en een bloedname om het cholesterolgehalte en de glycemie te laten controleren en dat op geregelde tijdstippen:

  • één keer voor de leeftijd van 20 jaar,
  • één keer tussen de leeftijd van 20 en 45 jaar,
  • om de drie jaar na de leeftijd van 45 jaar voor mannen en 55 jaar voor vrouwen.

Cardiovasculair bilan

Een cardiovasculair bilan moet idealiter uitgevoerd worden om de drie jaar bij mannen vanaf de leeftijd van 45 jaar en bij vrouwen na de leeftijd van 55 jaar. Waarom om de drie jaar bij mannelijke 45-plussers en pas tien jaar later bij vrouwen? Omdat na die leeftijden de leeftijd zelf een risicofactor wordt. Maar in aanwezigheid van een andere risicofactor is een jaarlijkse controle op elke leeftijd noodzakelijk.

De risicofactoren zijn de volgende:
1. een te hoog cholesterolgehalte in het bloed (in deze studie bepaald door de verhouding ApoB/ApoA1),
2. roken,
3. stress,
4. abdominale obesitas,
5. arteriële hypertensie,
6. een te lage consumptie van fruit en groenten,
7. een tekort aan lichaamsbeweging,
8. diabetes.

Bij deze acht 'universele' risicofactoren, die geïdentificeerd werden in 52 landen (INTERHEART studie) horen nog twee andere risicofactoren:
- antecedenten van infarct of cerebraal accident in de naaste familie,
- het nemen van de pil.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 04/12/2006 - 00h00 Yusuf S et al. Effect of potentially modifiable risk factors associated with myocardial infarction in 52 countries (the INTERHEARTstudy): case-control study. www.thelancet.com Published online September 3, 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe zo vroeg mogelijk ziekten opsporen? Geüpdatet op 04/09/2007 - 00h00

Na ons artikel over het tijdig opsporen van kanker dat vorige maand op e-gezondheid is verschenen, geven wij u nu de nodige informatie om andere ziekten en aandoeningen vroegtijdig op te sporen door op het juiste ogenblik het juiste onderzoek te (lat...

Meer artikels