PUBLICITÉ

Hoe minder men slaapt, hoe meer men weegt

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 19/12/2006 - 00h00
-A +A

Obesitas komt steeds vaker voor bij kinderen. En kinderen slapen hoe langer hoe minder. Men schat dat 5 à 38% van de adolescenten elke nacht minder dan 8 uur slapen. Is er een verband tussen beide vaststellingen? Is het zo dat een tekort aan slaap voor een gewichtstoename zorgt?

PUB

Slaap, obesitas en hormonen

Heel wat studies wijzen op het verband tussen een tekort aan slaap enobesitas bij kinderen. Uitwendige factoren zoals bijvoorbeeld gedrag, zouden een rol kunnen spelen bij dat verband. Maar heel wat onderzoeksresultaten suggereren dat hormonale mechanismen ten minste gedeeltelijk ook een rol spelen.

Slaaptekort heeft invloed op eetlust

Men weet dat de slaap een essentiële rol speelt bij de ontwikkeling van de hersenen en meer bepaald ook bij de mechanismen die de eetlust regelen en ook het energieverbruik. En men weet ook dat die mechanismen beïnvloed worden door de hormonen leptine en ghreline. De dosering van beide hormonen toont aan dat hun concentraties sterk verschillen in geval van een tekort aan slaap. Dat is ook het geval bij andere hormonen zoals insuline, cortisol of het groeihormoon. Elk tekort aan slaap heeft dan ook een invloed op het mechanisme dat de eetlust bepaalt en in die zin ook bij een toename van het lichaamsgewicht.

Vertrekkend van de vaststelling dat obesitas vaker voorkomt op het platteland dan in de stad, vergeleken onderzoekers de slaapduur en de body mass index (BMI) bij 1.000 volwassenen uit beide milieus. Ze stelden vast dat zowel op het platteland als in stedelijke gebieden, de toename van het lichaamsgewicht duidelijk in verband gebracht kon worden met een vermindering van de slaapduur. Minder duidelijk was welk mechanisme daarvoor verantwoordelijk is.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 19/12/2006 - 00h00 Tahei S., Arch. Dis. Child, 91 (11) : 881-4, 2006 ; Kohatsu N.D. et coll., Arch. Int. Med., 166: 1701-5, 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Minder slapen maakt je dik Geüpdatet op 07/07/2009 - 00h00

Een tekort aan slaap verhoogt de kans op overgewicht. Wie minder dan zes uur per nacht slaapt, heeft doorgaans vaker een groter BMI. De verklaring ligt waarschijnlijk bij de veranderingen in de hormonale spiegel als gevolg van het slaaptekort.

Slapen of zwaarder worden Geüpdatet op 19/06/2007 - 00h00

Slaap is onontbeerlijk voor het goed functioneren van de hersenen, maar ook voor de rest van ons lichaam. Het wordt steeds duidelijker dat er een link bestaat tussen een gebrek aan slaap en zwaarlijvigheid, diabetes en cardiovasculaire ziekten. Goed...

Slaap: bevorderlijk voor de slanke lijn? Gepubliceerd op 11/02/2014 - 08h10

Het staat nu vast dat er een verband bestaat tussen zwaarlijvigheid (obesitas) en hormonale veranderingen die samenhangen met slaaptekort. Hoe minder we slapen, hoe meer we eten en hoe groter het risico om te verdikken…

Slapen of bijkomen Geüpdatet op 13/03/2007 - 00h00

Er komt beetje bij beetje meer duidelijkheid over het verband tussen de slaap en het lichaamsgewicht. De mechanismen werden nog niet blootgelegd, maar het is wel duidelijk dat een tekort aan slaap het risico op overgewicht , en zelfs obesitas doet st...

Meer artikels