PUBLICITÉ

Hoe met uw partner over seks praten?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/11/2016 - 16h35
-A +A

U hebt een goede relatie die u wenst voort te zetten. U hebt een bevredigende affectieve communicatie, u voelt zich bemind en u bent verliefd, maar uw seksueel leven is niet helemaal wat het zou moeten zijn. Hoe kan u daar met uw partner over spreken?

PUB

Een kader creëren om over seksualiteit te praten

U hebt al wat hints gegeven, maar u hebt het gevoel dat uw partner het niet goed begrepen heeft. Wat kan u nog doen? Alle moed bij elkaar rapen en "het kader creëren". Het kader creëren betekent gewoonweg zorgen voor de beste omstandigheden om samen over uw seksleven te praten.

Begin er niet over bij het ontbijt, als uw partner klaar is om te gaan werken (hij/zij zal niet beschikbaar zijn) of tijdens een maaltijd bij vrienden (hij/zij zal zich defensief opstellen) of op restaurant (er is onvoldoende intimiteit). Maar zeg duidelijk: "Liefste, ik hou van jou, ik ben gelukkig bij jou en ik zou willen dat dit zo blijft. Maar om onze liefde nog duurzamer te maken, zou ik je willen spreken over ons seksleven. Ik zou willen dat we echt eens spreken over onze seksuele relatie. Ben je het daarmee eens? Wat denk je van morgen thuis tussen 20 en 22 uur?"

Over seksleven praten is niet eenvoudig

Om het gesprek te beginnen, toon eerst uw emoties: "Liefste, ik ben blij dat je ingegaan bent op mijn voorstel; dat is belangrijk voor mij; ik voel me onzeker, ik heb niet de gewoonte daarover te praten. Maar ik wil het doen omdat ik van je hou en wil dat onze relatie nog beter wordt. Als er niets verandert aan de manier waarop we vrijen, zal ik er alsmaar minder zin in hebben en dat wil ik niet. Ik vrij graag, dat is belangrijk, en ik wil dat het voor beiden fijn blijft. Ben je bereid om naar me te luisteren?“

Als uw partner bereid is tot luisteren, zeg je hem/haar zo eenvoudig en precies mogelijk waarvan je in jouw seksuele relatie houdt, waarvan je niet houdt, en vooral wat je zou willen veranderen.Een andere mogelijkheid om een gesprek over seksuele communicatie tot stand te brengen - als uw partner uw duidelijke voorstel van afspraak heeft afgewezen - bestaat erin hem/haar voor te stellen met zijn tweeën op raadpleging te gaan bij een psychotherapeut die gespecialiseerd is in seksualiteit.

Na jaren van "onuitgesproken dingen in verband met de seksualiteit" kan het gebeuren dat beide partners te sterk geremd zijn en dat de tussenkomst van een buitenstaander aangewezen is.

Initialement publié par Serge en Carolle Vidal Graf, psychologen-seksuologen le 06/08/2002 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 15/11/2016 - 16h35

auteurs van "Mais tu ne m'avais jamais dit ça", Uitgeverij Jouvence.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe praat u met uw kinderen over seksualiteit? Gepubliceerd op 22/08/2011 - 17h29

Da's een vraag die vaak gesteld wordt en die ook veronderstelt dat er daarvoor zoiets bestaat als een standaardmethode. Maar is het wel de juiste vraag, en moeten we ons niet veeleer afvragen: "Waarom moeten we met onze kinderen praten over seksualit...

Erectieproblemen: vraag en antwoord Geüpdatet op 06/06/2014 - 11h40

Slappe penis, erectiepannes... Hoe moet u met deze problemen omgaan? Wat valt eraan te doen? Moet u erover praten met uw partner en hoe? Heel wat mannen hebben ons hierover vragen gesteld. De artsen van E-gezondheid antwoorden erop.

Meer artikels