PUBLICITÉ

Hoe lichaamsbeweging verzoenen met zalig niksen? Tips voor luie vakantiegangers

Gepubliceerd door Isabelle Gayrard-Auzet, Hoofdredacteur op 07/09/2016 - 12h44
-A +A

De vakantie is een lofzang op het luieren, dat is een uitgemaakte zaak. Het aannemen van een horizontaal-gestrekte houding - op het strand, op een ligstoel naast het zwembad of op bed tijdens de siësta - is nog altijd de favoriete activiteit van veel vakantiegangers.  Maar ons verstand zegt ons dat lichaamsbeweging de rode draad moet zijn door ons hele leven heen, ook tijdens periodes van rust. Hoe legt u het dan aan boord om de geneugten van het nietsdoen te verzoenen met de vereisten van een goede lichamelijke conditie? Nicolas Bertrand is kinesist en osteopaat en mede-uitvinder van de methode Macadam Tonic. Dit zijn z’n tips - met beelden en videofilmpjes  - voor zonnekloppers.

PUB

Lichaamsbeweging in de vakantie: de eenvoudige handelingen van alledag, dat is wat telt!

Niets houdt u tegen om de vakantie in de horizontaal-gestrekte houding door te brengen en gewoon zalig te niksen. Tussen het tijdstip van opstaan en slapengaan zijn er sowieso altijd momenten dat u opstaat! De kunst is nu net om die momenten te benutten om uw energieverbruik te optimaliseren en om te zetten in echte gezondheidsbonussen.

Nicolas Bertrand : “De vakantie is ook het moment om uw inspanningen van tijdens het jaar door te zetten of om gewoon te bewegen om na die iets te passieve periode op het werk een wat strakker figuur te krijgen.”

  • Bij het opstaan: de dag begint met een licht en evenwichtig ontbijt met veel voedzame maar caloriearme elementen (fruit, volkorenbrood en melkproducten), waarbij u zo veel mogelijk de gevaarlijke combinatie van vetten en koolhydraten van ontbijtkoeken en dergelijke zoetigheden mijdt.
  • Na het ontbijt: met huishoudelijke taken zoals stofzuigen, de vloer dweilen of afstoffen kunt u tot 200 kcal/uur verbruiken. Als lichaamsbeweging kan dat tellen!
  • Voor u naar het strand gaat: om uw picknick voor te bereiden, laat u de auto gewoon staan en gaat u met een flinke - want zo deugddoende - pas te voet naar de markt of de voedingswinkels. De terugweg legt u op dezelfde manier af, maar dit keer beladen met uw boodschappentassen. Zo hebt u meteen een kleine en kostenloze spieroefening die heel nuttig is voor uw armen, buikspieren en rug. Maar let er wel op dat u zich goed rechthoudt.
  • Terug van het strand:  de tocht naar en van het strand gebeurt uiteraard te voet of met de fiets!
  • Terug thuis: het uitlaten van de - speelse en blije - hond kan omgetoverd worden in een echte sportieve activiteit  die u veel extra calorieën helpt verbranden als u er wat energie en pit in steekt. Met uw hond lopen, spelen en springen is een uitstekende oefening in cardiotraining.
  • Vóór het avondeten: het douchen met afwisselend koud en warm water zal u een welverdiende boost geven voor u uw plannen maakt voor de avond.
  • Na het avondeten:  ga dansen! Het is een prachtige vorm van lichaamsbeweging en de leukste en ideale manier om tijdens uw vakantie het nuttige aan het aangename te paren. En het fijne eraan is dat u elke avond kunt gaan dansen als u zin hebt; er is geen enkele contra-indicatie! (Maar hoed u voor overdadige alcoholconsumptie, want dat zal het feest bederven...) 

Zalig niksen en lichaamsbeweging: drie oefeningen op maat

Op het zand of op een ligstoel liggen, betekent niet dat u passief moet blijven. Ook als u het grootste deel van de dag in de horizontaal-gestrekte houding doorbrengt, kunt u op elk moment nog goede gezondheidspunten bijeensprokkelen door die uren af te wisselen met de traditionele sportieve activiteiten in en buiten het water - zoals zwemmen, strandvolleybal, surfen, stand-up paddle surfing, waterfietsen, racket- en balspelen, aquagym,  pootjebaden, enz. 

Nicolas Bertrand : “Ook al komen strandsporten op de eerste plaats, elke avond zwemmen en dansen is net zo goed om strakke spieren te kweken. Daarom hebben we een gezondheidsprogramma samengesteld dat bestaat uit drie oefeningen die speciaal zijn ontwikkeld voor wie graag op een strandstoel of een badhanddoek ligt.”

Oefening 1: billen, dijen en onderrug stretchen

 Ga languit op uw rug liggen, de benen gestrekt; plooi uw rechterbeen en breng uw knie naar uw borst; draai daarna uw knie naar uw linkerdij met de hulp van uw linkerhand (leg die op uw knie en druk erop). Duw uw knie zo langzaam tot tegen de grond zodat u de spanning in uw billen voelt. Blijf vijftien seconden in die houding liggen en laat los. Doe hetzelfde met het andere been. Herhaal deze oefening vijf keer met elk been. 

 

 Oefening 2: binnenkant van de dijen aanspannen en lossen

 Ga zitten, leg uw strandtas, uw (opgerolde) badhanddoek of uw lievelingstijdschrift tussen uw knieën en druk die zo hard mogelijk samen. Blijf zes seconden in die houding zitten, laat los en adem intussen diep uit. Voer zo twee reeksen van tien oefeningen uit en ontspan tussen elke beweging zes seconden.

 

 Oefening 3 rugcrawl: rug uitrekken en ontspannen

Ga languit op de grond liggen, de knieën lichtjes gebogen, en breng uw rechterarm naar achteren. Probeer u aan die kant zo hard mogelijk en tot in uw vingertoppen te rekken. Blijf vijftien seconden in die houding liggen en verander dan van arm. Adem in tijdens het stretchen. Voer zo twee reeksen van vijf oefeningen uit voor elke arm. 

 

Nog een laatste goede tip voor u gaat slapen: neem de tijd om te lachen! Een halfuur lachen verbruikt 75 calorieën, het is het beste natuurlijke middeltje tegen depressies, en het is ook nog een uitstekende oefening voor de buikspieren!

Gepubliceerd door Isabelle Gayrard-Auzet, Hoofdredacteur op 07/09/2016 - 12h44

Nicolas Bertrand, kinesist en osteopaat, medegrondlegger van de methode Macadam Tonic, partner van E-sante.fr.

http://www.macadamtonic.com/

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Tips voor zorgeloze stranduren Gepubliceerd op 20/08/2015 - 16h52

Deze zomer trekt u weer met een opgewekt gemoed richting strand. Gewapend met schopjes, emmers, een handdoek en enkele tijdschriften, wilt u samen met uw kinderen een leuke tijd beleven aan zee. Een aantal praktische tips voor zorgeloze stranduren.

Welke risico’s lopen we op het strand? Gepubliceerd op 20/08/2015 - 16h52

Misschien plant u deze zomer een strandvakantie en bent u vastbesloten om het ervan te nemen! Maar er zijn heel wat valkuilen op het strand, zoals insectenbeten, een onaangename ontmoeting met een kwal, snijwonden, zonneslag, sportongevallen, vrijen...

Aanbevelingen voor een geslaagde skivakantie Gepubliceerd op 02/02/2017 - 15h28

Een weekje skivakantie moet u niet improviseren, maar wel degelijk voorbereiden: reserveringen, bagage, uitrusting, maar ook en vooral een fysieke voorbereiding. En wanneer u ter bestemming aangekomen bent, moet u zich beslist houden aan drie belangr...

Meer artikels