PUBLICITÉ

Hoe leer ik opnieuw slapen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 11/01/2010 - 00h00
-A +A

Als u slaapstoornissen hebt, moet u op de eerste plaats de oorzaken van het probleem proberen te identificeren. Om daarna de oorzaken van de slapeloosheid te behandelen en een goede nachtrust opnieuw mogelijk te maken, zult u wat uw manier van leven betreft, een aantal maatregelen moeten nemen. Hier zijn de raadgevingen van dr. Michel Dib*.

PUB

Hoe bestrijden we slapeloosheid en hoe bouwen we onze slaaproutine opnieuw op?


Na 17u. niet meer aan sport doen.

Middagslaapjes vermijden.
Mensen die aan slapeloosheid lijden, hebben de neiging om overdag in te dommelen. Als ze een middagslaapje doen, komen ze in een vicieuze cirkel terecht, aangezien dat middagslaapje hen 's nachts kan verhinderen te slapen. Zelfs korte siësta's zijn te vermijden: ze zijn zo rustgevend dat mensen die aan slapeloosheid lijden, opnieuw klaarwakker zijn en 's avonds niet in slaap zullen kunnen vallen. Zo ontstaat de chronische slapeloosheid van de eerste nachthelft.

Opteren voor een eigen relaxatie- en meditatiemethode.
In de auto naar muziek luisteren of een relaxatietechniek zoals zelfhypnose aanleren, om 's avonds vóór het slapengaan toe te passen.

De slapeloosheid behandelen als een diagnose gesteld is (de oorzaak van de slapeloosheid is in dit geval een onderliggende ziekte die gediagnosticeerd werd: depressie, stress, rustelozebenensyndroom, slaapapneu...).

Geen beroep doen op slaapmiddelen.
Als ze echt nodig zijn volgens de arts, mogen ze enkel gebruikt worden gedurende een korte periode. Een slaapmiddel biedt geen oplossing!

Aan de arts geneesmiddelen vragen die de slaap opnieuw opbouwen.
Sommige antidepressiva zijn daarvoor geschikt: met kleine doses, zorgen ze voor een duurzame oplossing voor de slaap, met een duidelijke verbetering van de slapeloosheid. Men mag niet gekant zijn tegen deze geneesmiddelen onder het voorwendsel dat ze bekendstaan als antidepressiva. In dit geval wordt een andere dosis voorgeschreven, waardoor ook het effect verschillend is. Bovendien is er sprake van een blijvende positieve impact op de slapeloosheid, ook nadat de behandeling wordt stopgezet.

Een beroep doen op luminotherapie in geval van verschuiving van de slaapfasen.
Normaal komen de slaapfasen eraan omstreeks 23u., soms zelfs middernacht. Bij sommige mensen, zijn ze reeds aanwezig tussen 21 en 22u. Als deze mensen op dat ogenblik niet gaan slapen, zullen ze achteraf moeite hebben om in slaap te vallen. Gaan ze wel op tijd slapen, dan worden ze wakker rond 3u. 's morgens. Bij andere mensen treden de slaapfasen dan weer later op, tussen 1 en 2u. 's morgens. Die mensen zullen tot dan wakker liggen en ze zullen 's morgens moeite hebben om op te staan.
In beide gevallen gaat het om een verschuiving van de slaapfasen. Een mogelijke oplossing is luminotherapie. Daarbij wordt men blootgesteld aan daglicht dat verspreid wordt door een lamp met een lichtsterkte van 10.000 lux (lux is de eenheid van verlichtingssterkte). Met een dagelijkse blootstelling aan dit licht ('s morgens), is het mogelijk de slaapfasen opnieuw te verschuiven zodat de persoon in kwestie opnieuw een slaaproutine kan opbouwen.

Deze raadgevingen moeten dagelijks opgevolgd worden. Blijken ze niet doeltreffend, dan moet u een arts raadplegen. Samen met u zal hij op zoek gaan naar de meest aangepaste oplossing.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 11/01/2010 - 00h00 *Dr. Michel Dib is neuroloog en auteur van talrijke boeken en publicaties, sommige bestemd voor wetenschappers, andere voor het grote publiek. "Apprivoiser l'insomnie" (Slapeloosheid de baas zijn), dr. Michel Dib, Editions du Huitième jour.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Slapeloosheid: er bestaan oplossingen Geüpdatet op 11/05/2009 - 00h00

Voor wie slapeloosheid zonder slaapmiddelen of andere medicijnen wil bestrijden, bestaan er oplossingen. Deze zijn niet altijd gemakkelijk uit te voeren, ze vragen geduld, maar het is soms mogelijk om zelf zijn slaapproblemen op te lossen...

Slapeloosheid: een subjectief probleem Geüpdatet op 25/03/2003 - 00h00

Er zijn 1001 redenen om slecht te slapen: nachtmerries, nachtelijke apneu, hypersomnolentie, … De belangrijkste slaapstoornis bij volwassenen blijft echter slapeloosheid. In extreme gevallen zijn geneesmiddelen de enige oplossing. Toch kan een goede...

Met de leeftijd vermindert het aantal dromen Geüpdatet op 22/06/2009 - 00h00

Met de leeftijd evolueert ook de slaap . Deze vertoont uiteindelijk talrijke eigenschappen die hem onderscheiden van de slaap van jongeren. Men onthoudt meestal dat mensen minder en minder dromen naarmate ze ouder worden, maar er bestaan nog heel wat...

Meer artikels