PUBLICITÉ

Hoe kunt u zich beschermen tegen de ziekte van Alzheimer?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/01/2011 - 16h12
-A +A

Een grootschalige Europese studie, gepubliceerd in het British Medical Journal, toont aan dat de gevolgen van sommige risicofactoren voor de ziekte van Alzheimer kunnen beperkt worden. Maar wat betekent dat eigenlijk voor u?

PUB

Sommige risicofactoren voor de ziekte van Alzheimer zijn te beïnvloeden

Het is al angstwekkend te weten dat we niets tegen de ziekte van Alzheimer kunnen doen en dat de behandelingen grotendeels niet doeltreffend zijn... De twijfels over de mogelijkheden om zich tegen de ziekte te beschermen, kunnen de angst alleen maar doen toenemen. Een zeer recente studie heeft zich specifiek gebogen over de mogelijkheid om volksgezondheidsprogramma's op te stellen om de gevolgen van dementie te kunnen verminderen. De studie wijst op een aantal domeinen waar deze programma's nuttig zouden kunnen zijn:

    • De gekristalliseerde intelligentie, m.a.w. alles wat we in ons leven geleerd hebben (in tegenstelling tot de vloeibare intelligentie, die eerder overeenkomt met het redeneringsvermogen).

 

    • De vermindering van de incidentie van depressie.

 

    • De consumptie van fruit en groenten.

 

    • De vermindering van de incidentie van diabetes.

 

Wat betekent dat voor u?

We wisten al dat hoogopgeleiden die geen depressie hebben gehad, die veel fruit en groenten eten en die geen diabetes hebben, een verminderd risico hebben op het ontwikkelen van dementie. Dat betekent jammer genoeg niet dat als deze beschermende factoren op u van toepassing zijn, u er zeker van bent dat u nooit de ziekte van Alzheimer zult krijgen. Toch kunt u de risico's verlagen door een levenswijze aan te nemen die de risicofactoren schuwt.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 23/11/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 26/01/2011 - 16h12

K. Ritchie, British Medical Journal, augustus 2010

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ziekte van Alzheimer: test uw kennis Geüpdatet op 14/01/2014 - 10h23

In België zijn er 85.000 personen met de ziekte van Alzheimer. Het aantal gevallen van dementie ligt nog twee keer hoger: dementie treft 9,3 % van alle bejaarden. Wat weet u precies over deze ziekte? Test uzelf via 10 vragen.

Te veel kilo's veroorzaken Alzheimer... Geüpdatet op 14/06/2005 - 00h00

Een manier om de ziekte van Alzheimer te voorkomen, zou een bestrijding van overgewicht kunnen zijn. Volgens een grootschalige studie zouden overgewicht en obesitas op middelbare leeftijd het latere risico van dementie met respectievelijk 35% en 74%...

Meer artikels