PUBLICITÉ

Hoe kunt u uw cholesterolgehalte verlagen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/11/2016 - 15h21
-A +A

Welke middelen hebben we om ons cholesterolgehalte te verlagen?

Er zijn drie grote sporen die we actief kunnen volgen: een cholesterolverlagend dieet, lichaamsbeweging en cholesterolverlagende geneesmiddelen.
Een overzicht van de beste manieren om het cholesterolgehalte te verlagen.

PUB

Eerste stap om uw cholesterolgehalte te verlagen: begin met een cholesterolverlagend dieet!

 • Om uw cholesterolgehalte te verlagen moet u zo veel mogelijk de verzadigde vetzuren vermijden, dat betekent zo min mogelijk dierlijke vetten gebruiken en zo veel mogelijk plantaardige vetten.
 • Omega 3 beschermt uw cardiovasculair systeem. Zet ze dus regelmatig op uw menu (vis in plaats van vet vlees, koolzaadolie…).
   
 • Beperk ook de producten die veel cholesterol bevatten zoals eierdooiers (niet meer dan 6 per week), orgaanvlees, boter…
   
 • Margarines verrijkt met plantaardige sterolen kunnen nuttig zijn (met mate te gebruiken en als vervanging van een andere vetstof). Ze verminderen de absorptie van cholesterol door de darmen en hebben zo een cholesterolwerend effect.
   
 • Eet meer vezelrijke producten zoals fruit, groenten en granen (brood, granen, rijst...) en neem eerder volkorengranen dan geraffineerde granen. Haver bevat veel bètaglucanen (soort vezels) en verlaagt ook het cholesterolgehalte in het bloed.
   
 • Als extra hulpmiddeltje kunt u ook producten met minder vet gebruiken, maar ga er dan niet meer van eten onder het mom dat ze light zijn. Overgewicht en vooral overtollige kilo’s in de buikzone zijn een belangrijke cardiovasculaire risicofactor waarmee mensen met een verhoogde cholesterol vaak belast zijn! Bij overgewicht moet u dus proberen te vermageren.

Let wel, een cholesterolverlagend dieet moet gezond, evenwichtig en gevarieerd zijn. En u met moet het ook op lange termijn blijven volgen. Veel mensen moeten hun voedding dan ook vaak aanpassen om dat evenwichtig te vinden.

Bewegen is goed tegen cholesterol

Lichaamsbeweging is van cruciaal belang, zeker bij een verhoogde cholesterol maar nog meer bij overgewicht.

Van sporten zult u niet afvallen, maar het helpt u wel op een andere manier. Uw calorieverbruik stijgt erdoor, het verbetert de werking van veel organen  (de hersenen o.a.) en – kers op de taart – het verbetert het humeur en regelt de eetlust beter.

Niet presteren telt, maar regelmaat. U kunt beter elke dag 30 minuten in een goed tempo wandelen dan één keer te sporten in het weekend.

Pas het type lichaamsbeweging aan aan uw mogelijkheden. En denk erom: alles telt - ook tuinieren, klussen in huis, het huishouden doen - en vele kleintjes maken één groot… 

Initialement publié par Dr Philippe Presles le 19/03/2012 - 17h53 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 22/11/2016 - 15h21

Agence française de sécurité sanitaire des produits de santé, " Prise en charge thérapeutique du patient dyslipidémique ", maart 2005.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Cholesterol: de statines krijgen Geüpdatet op 19/08/2008 - 00h00

Bijna zeven op de tien Belgen hebben te veel cholesterol. Velen weten dat echter niet of doen niets om hun cholesterol te verlagen, terwijl anderen vaak geneesmiddelen voorgeschreven krijgen. Toch bestaan er zeer doeltreffende voedingsalternatieven.....

Amandelen of geneesmiddelen? Geüpdatet op 21/10/2003 - 00h00

Bijna 70 % van de Belgen hebben te veel cholesterol, maar slechts 7 % is daarvan op de hoogte! En als het probleem bekend is, nemen arts en patiënt vaak de toevlucht tot geneesmiddelen, terwijl er goede dieetcombinaties bestaan…

Het cholesterolverlagend dieet herzien Gepubliceerd op 18/03/2015 - 12h14

Hebt u te veel cholesterol ? De eerste stap die u op het vlak van voeding moet zetten, is een cholesterol verlagend dieet volgen. Maar dat dieet zou voortaan wel eens minder strikt of beperkend kunnen zijn dan voorheen. Centraal in dat dieet stond he...

Meer artikels