PUBLICITÉ

Hoe kunt u gewicht verliezen zonder iets te doen?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 26/01/2011 - 16h04
-A +A

Voor de eerste keer heeft een onderzoek aangetoond dat het volstaat de temperatuur te verlagen om ons calorieverbruik te verhogen. En u weet uiteraard dat elk extra calorieverbruik tot gewichtsverlies leidt! Hoe is dit te verklaren en wat kunnen we hiervan verwachten?

PUB

Ook in rust verbruiken we energie

Het is algemeen bekend dat we zelfs al slapend energie verbruiken. Ons lichaam moet inderdaad op elk ogenblik instaan voor de basisfuncties, zoals de ademhaling om er maar één te noemen. Het lichaam moet ook zorgen voor een andere essentiële functie, nl. de thermogenese. Wanneer de omgevingstemperatuur normaal en aangenaam is, zoals de temperatuur in onze woningen of kantoren, verbruikt het lichaam een beetje energie. Maar zodra de temperatuur daalt, verbrandt ons lichaam meer calorieën als een beschermende reactie tegen de koude en het produceert daarbij warmte om de lichaamstemperatuur op 37°C te houden.
Voor de energiebalans wordt elk energieverbruik meegerekend, maar ook elke energieopname. Gewichtsverlies en gewichtstoename zijn dus afhankelijk van het evenwicht van de energiebalans.

We verbruiken calorieën wanneer ons lichaam de lichaamstemperatuur op peil wil houden

Het is niet de bedoeling een verblijf in een iglo op de Noordpool aan te raden aan alle mensen die gewicht willen verliezen. We kunnen ons echter wel afvragen of we gewicht kunnen verliezen door de temperatuur in onze woning of op het werk met enkele graden te verlagen. Deze vraag werd onlangs onderzocht door een team onderzoekers.

Het calorieverbruik werd berekend bij vrijwilligers die in verschillende situaties geplaatst werden, telkens gedurende 12 uur: ze verbleven in een woning met een constante temperatuur van eerst 24°C en daarna 19°C. Hun bewegingen werden nagegaan en ze waren in beide situaties identiek. De wetenschappers stelden vast dat een gematigde en langdurige verlaging van de omgevingstemperatuur volstond om het calorieverbruik te verhogen. Met 5°C minder, steeg het calorieverbruik met 6%, en dat zonder enige fysieke inspanning!

Een stijging van 6% van het calorieverbruik is vrij veel, vooral als u weet hoeveel moeite u moet doen om al is het maar één kilo te verliezen: een dieet volgen, joggen, turnen, actief wandelen... In de praktijk komt die 6% neer op een blijvend gewichtsverlies van 3 à 4 kilo, op voorwaarde uiteraard dat u uw voedingsbehoefte niet gaat verhogen.

Bij de verdere resultaten van het onderzoek, stellen we vast dat het hoger calorieverbruik gepaard ging met een verhoging van de vrije vetzuren en de insuline en met een daling van de glykemie: allemaal parameters die gewijzigd werden in positieve zin.

Voor alle mensen die enkele graden minder kunnen verdragen, is het dus de moeite waard om de thermostaat iets lager in te stellen. Uw gewicht, uw gezondheid en het milieu zullen er u dankbaar voor zijn!

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 06/12/2010 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 26/01/2011 - 16h04

Celi FS et col., Eur Journal of Endocrinology, 2010

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoeveel calorieën hebt u nodig? Geüpdatet op 16/09/2008 - 00h00

Doet u aan sport , een beetje, of veel? Bent u 20, 35, 50 of 60 jaar? Hoeveel calorieën hebt u nodig ? Het antwoord op die vraag is essentieel als we fit willen zijn, maar ze is ook belangrijk voor wie een paar kilo 's wil afvallen en zijn voedingspa...

Zwaarlijvigen zijn kampioenen Gepubliceerd op 27/03/2012 - 15h35

Elke beweging, elk gebaar kost zwaarlijvigen een fortuin aan calorieën , vermits zij constant hun eigen lichaam, dat zwaarder is dan gemiddeld, in beweging moeten krijgen. Zonder het te beseffen, ontwikkelen sommigen onder hen kwaliteiten van kampioe...

Meer artikels