"Alles gebeurt voor ons zesde levensjaar" beweren sommige psychologen. Niemand zal ontkennen dat we gevormd worden door onze kindertijd, maar ook als we een pijnlijke kindertijd achter de rug hebben, kunnen we die verwerken en achter ons laten. Nieuwe therapieën kunnen oude wonden uit onze kindertijd helpen helen.

Er zit een kind in ieder van ons
De transactionele analyse is een therapie met een heel interessante theorie. Volgens deze theorie zit het kind dat we ooit geweest zijn, nog altijd binnen in ons. Het is dat kind dat wil lachen en plezier maken, soms ook om zich op te winden, dat zin heeft om te huilen, en dat bij momenten ook vatbaar is voor en verlamd is van angst... Dat kind is nog altijd actief in ons, op een heel positieve manier als we plezier aan het maken zijn, en op een meer negatieve manier als het oude letsels die nog altijd actief zijn met zich meesleurt. De angst om niet bemind te worden, om verlaten te worden, om het niet waard te zijn om te leven, de angst om af te zien...
Als het kind in ons lijdt, kunnen we het troosten
Om te beginnen is onze persoonlijke houding naar onszelf toe erg belangrijk. We zouden evenveel begrip moeten opbrengen voor onszelf als voor een kind dat graag gezien wordt. Nochtans zijn we vaak harder voor onszelf dan voor anderen. Beginnen met uzelf te bemoederen is een middel om u beter te voelen.
Er bestaan verschillende therapieën die gericht zijn op het troosten en op het helen van de wonden van het kind in ons. De transactionele analyse ontcijfert de mechanismen die we in onze kindertijd hebben aangeleerd. Met de hypnotherapie volgens Erickson kunnen we ons in een gewijzigde bewustzijnstoestand dissociëren om dat kind dat nu lijdt te genezen. EMDR legt zich onder meer toe op het helen van traumatiserende momenten uit de kindertijd. En een relatief nieuwe therapie, de Lifespan Integration, houdt zich specifiek bezig met deze nauwgezette arbeid.