Vandaag zijn er bijna evenveel vrouwen die roken als mannen. Maar vrouwen hebben vaak een andere relatie tot sigaretten. Bestaan er dan ook methodes die doeltreffender zouden zijn om ze van het roken af te helpen?

Waarom hebben vrouwen hulp nodig om te stoppen met roken?
Het aantal vrouwen en mannen dat rookt, is momenteel ongeveer gelijk: 20% van de vrouwen rookt, bij de mannen is dat 26%. Lange tijd waren sigaretten nochtans bijna uitsluitend een mannenzaak. Tabaksrook is natuurlijk even schadelijk voor mannen als voor vrouwen, maar het is extra belangrijk om vrouwen te helpen ermee te kappen. Een (jongere) vrouw die stopt met roken wordt misschien ooit moeder en zal dan dus niet roken. Haar kind of kinderen zullen dus tijdens de zwangerschap, de borstvoeding en ook meer algemeen in huis niet (of toch minder, afhankelijk van het gedrag van de vader) blootgesteld worden aan sigarettenrook. Daarom ook hebben heel wat studies onderzoek gedaan naar de invloed van de sekse op het roken.
Vrouwen en mannen: weinig verschil bij het stoppen met roken
Jammer genoeg is het gros van deze studies niet erg betrouwbaar, omdat ze vaak bij een heel kleine groep van mensen zijn uitgevoerd. We horen vaak zeggen dat vrouwen het moeilijker hebben om te stoppen met roken, maar een grootschalige studie uit 2011 lijkt aan te tonen dat het verschil tussen de seksen niet zo heel groot is. In de leeftijdsgroep van mensen onder de vijftig zijn er meer vrouwen die gestopt zijn met roken; bij de vijftigplussers is het net andersom. Maar over het geheel genomen lijkt het stoppen met roken de mannen niet of toch niet veel makkelijker af te gaan.
Tabakstop, de kostenloze telefonische hulplijn die op alle sigarettenpakjes vermeld staat, stelt van zijn kant vast dat evenveel mannen als vrouwen een beroep doen op de dienst. Vrouwen zijn iets meer geneigd om een beroep te doen op het systeem van persoonlijke coaching (58% van de deelnemers zijn vrouwen), mannen telefoneren dan weer iets liever op spontane wijze. Maar het zijn heel subtiele trends. Tabacologen hebben wel verschillen vastgesteld tussen mannen en vrouwen, maar die zijn niet met objectieve cijfers bekrachtigd door studies. Vrouwen zouden zo bijvoorbeeld eerder stap voor stap stoppen en zouden ook meer last hebben van de stemmingswisselingen door de ontwenning (of ze zouden zich toch makkelijker uiten).
Het meest opvallende verschil tussen mannen en vrouwen is dat vrouwen doorgaans meer bezig zijn met de kilo’s die er soms bijkomen na het stoppen met roken. Onder de jongeren bestaat er volgens sommigen zelfs een trend om te roken om zo af te vallen of niet bij te komen. Dat is natuurlijk heel zorgwekkend.
Régine Colot, Psycholoog en tabacoloog bij TabakStop (Stichting tegen Kanker)
Jarvis, MJ et al., Tob Control doi:10.1136/tobaccocontrol-2011-050279.
Gezondheidsenquête via interviews uit 2013.