PUBLICITÉ

Hoe kunnen we ons 'gelukskapitaal' verhogen?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Feldman, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 07/10/2003 - 00h00
-A +A

Door het gedrag en de persoonlijkheidskenmerken van geluksvogels (in vergelijking met de zogenaamde pechvogels) te ontleden, toont dr. Wiseman, psycholoog, aan dat geluk niets te maken heeft met magie of met goddelijke gaven. Geluk hebben in het leven is vooral een kwestie van instelling. Dr. Wiseman legt ons uit hoe we ons 'gelukskapitaal'* kunnen laten renderen.

PUB

Dr. R. Wiseman schrijft in deel drie van zijn boek* overtuigend: "We worden niet geboren als geluks- of als pechvogels. Het zijn onze gedachten, gevoelens en handelingen die grotendeels ons geluk en ons ongeluk bepalen." Hij werkte op basis van de psychologische kenmerken van geluksvogels enkele dagelijkse oefeningen uit om de kwaliteiten te leren ontwikkelen van fortuinlijke mensen.

Maximaal profiteren van buitenkansen

Dit principe heeft als doel onze kansen te verhogen om gunstige gelegenheden te creëren, op te merken en aan te grijpen. De auteur raadt aan om in de eerste plaats onze relatievaardigheden te verbeteren door meer contacten te leggen met mensen die we niet kennen of uit het oog verloren zijn. Op die manier kunnen we ons zogenaamde "geluksnetwerk" uitbreiden. Hij vindt ook dat we opener en positiever door het leven moeten gaan en onze kijk moeten verbreden, om onze kansen op vruchtbare ontmoetingen te verhogen. Daarbij stelt hij de volgende oefening voor: "Kijk naar de wereld met de ogen van een kind, zonder verwachtingen en vooroordelen. Kijk naar de wereld zoals ze is en niet zoals u ze zou willen zien." Sta ook open voor nieuwe ervaringen en doorbreek uw routine, bijvoorbeeld door eens ergens anders te gaan winkelen of op vakantie te gaan.

Afgaan op uw intuïtie

Leer te vertrouwen op uw intuïtie en laat u leiden door uw voorgevoel alvorens keuzes te maken. Luister daarvoor naar uw innerlijke stem en maak abstractie van het materiële. Dr. Wiseman raadt ons aan om onze intuïtie te ontwikkelen door relaxatie- en meditatieoefeningen.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Feldman, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 07/10/2003 - 00h00 * " Notre capital chance. Apprendre à l'évaluer et à le développer " (" Ons gelukskapitaal leren inschatten en ontwikkelen "), dr. R. Wiseman. Edition JC Lattès, 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Is geluk een kwestie van toeval? Geüpdatet op 30/09/2003 - 00h00

Sommigen noemen zichzelf geluksvogels, anderen klagen dat ze keer op keer pech hebben. Moet je onder een gunstig gesternte geboren zijn om geluk te hebben of kunnen we geluk afdwingen? En als niet alles op voorhand vastligt, over welke psychologische...

Meer artikels