PUBLICITÉ

Hoe kunnen we de leeftijd van onze honden en katten inschatten?

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 22/11/2005 - 00h00
-A +A

Als men niet weet hoe oud zijn hond of kat is, kan men op een aantal aanwijzingen afgaan om een schatting te maken. Vooral de tanden en de haren kunnen nuttige informatie verschaffen.

PUB

De tanden

Bij katjes verschijnen de eerste melktanden rond de leeftijd van 2 tot 3 weken en bij hondjes van 3 tot 4 weken. De melkhoektanden die makkelijk te herkennen zijn, verschijnen bij beide diersoorten rond de 3de of 4de week. De melktanden zijn kleiner en witter dan de definitieve tanden. Deze laatste verschijnen bij katten rond de leeftijd van 3,5 tot 4 maanden en bij honden rond de leeftijd van 3 tot 5 maanden. De definitieve hoektanden verschijnen bij beide diersoorten rond de leeftijd van 5 maanden. En ten slotte hebben zowel honden als katten al hun definitieve tanden vanaf de leeftijd van 6 tot 7 maanden.De slijtage op de uiteinden van de snijtanden kan bij oudere honden informatie verschaffen over hun leeftijd. Rond de leeftijd van 18 maanden beginnen de onderste snijtanden namelijk af te slijten. En vanaf de leeftijd van 3,5 jaar beginnen ook de bovenste snijtanden te slijten. Voor honden en katten kan de aanwezigheid van tandsteen ook een aanwijzing zijn, hoewel dit sterk afhangt van dier tot dier en van het voedsel dat het krijgt.

De vacht en de ogen

Tot de leeftijd van 2 tot 3 maanden heeft uw katje een heel zachte vacht/dons die minder dicht is dan die van zijn mama. Een hond verliest rond de leeftijd van 6 à 10 maanden zijn babydons en krijgt dan een volwassen vacht. Bovendien duurt het bij sommige raskatten een jaar voor hun vacht de definitieve kleur aanneemt. Langharige hondenrassen verliezen hun ruwe puppymantel rond de leeftijd van 6 maanden en krijgen dan hun zijdezachte lange haren in de plaats. Ten slotte kan de vacht lichter van kleur worden en doorspekt worden met witte haartjes als onze vriend ouder wordt.Bij pasgeboren dieren waarvan men de geboortedatum niet kent, kan men zich baseren op moment dat de oogjes opengaan. Dit gebeurt bij pups namelijk tussen de 10de en de 14de dag en bij kittens tussen de 5de en de 14de dag.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 22/11/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Roken schaadt de gezondheid van... uw huisdier Gepubliceerd op 26/05/2015 - 17h30

Elke dierenliefhebber is bezorgd om de gezondheid van zijn hond of kat. Als u rookt, dan hebt u meteen een bijkomende reden om ermee te stoppen! Gezelschapsdieren zijn namelijk ook slachtoffers van het roken. Ze krijgen de sigarettenrook binnen en li...

Honden en katten: let op de zon! Geüpdatet op 19/06/2007 - 00h00

Hoewel de zon zeer gewaardeerd wordt door de meesten onder ons, weet tegenwoordig iedereen dat een overdreven blootstelling aan de zon rampzalige gevolgen kan hebben voor de huid en kan leiden tot de ontwikkeling van dikwijls kwaadaardige tumoren. En...

Meer artikels