PUBLICITÉ

Hoe kunnen we bejaarden helpen om hun geneesmiddelen correct te nemen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 30/11/2009 - 00h00
-A +A

Geneesmiddelen nemen is niet altijd even makkelijk als het lijkt. Soms moeten er verschillende genomen worden en op verschillende tijdstippen van de dag. Vooral oudere mensen hebben het er soms moeilijk mee. Aangezien een behandeling maar efficiënt is als ze nauwgezet gevolgd wordt, is het belangrijk dat er oplossingen gevonden worden om de inname van geneesmiddelen te vergemakkelijken.

PUB

Fout innemen van geneesmiddelen en de risico's


Een arts schrijft nooit lichtvaardig geneesmiddelen voor, vooral niet aan een bejaard iemand die vaak nog andere geneesmiddelen te nemen heeft, en dat elke dag opnieuw. De zogeheten polimedicatie van bejaarden - het voorschrijven van verschillende geneesmiddelen naast elkaar - is een wijd verspreid fenomeen dat volkomen wettelijk is. Maar sommige mensen hebben zo wel tientallen pillen en capsules te slikken bij elke maaltijd.
Als de geneesmiddelen niet in de juiste dosis en/of op het juiste moment genomen worden, kan de behandeling haar doeltreffendheid verliezen. Dat gebeurt onder meer als patiënten vergeten om hun geneesmiddelen te nemen. In dat geval is er sprake van onderdosering. Maar de behandeling kan ook gevaarlijk zijn als iemand een te hoge - bijvoorbeeld een dubbele - dosis neemt. Dat gebeurt vaak bij patiënten die vergeten dat ze hun pilletje al genomen hebben en er nog een tweede nemen. Zo'n overdosering brengt een groot risico op bijwerkingen mee, en die kunnen ernstig zijn.
Te veel is dus niet goed, maar te weinig ook niet. Hou u aan de door de arts voorgeschreven dosis of volg anders de aanwijzingen op de bijsluiter.

Oudere mensen en geneesmiddelen...


Autonome bejaarden weigeren meestal hulp van derden - familie of verpleegster - om hun geneesmiddelen te nemen.
Maar als het geheugen het laat afweten, is het vaak moeilijk voor hen om te weten of ze hun geneesmiddelen al genomen hebben of niet. Het probleem herhaalt zich dan vaak elke keer dat ze iets moeten nemen en dat kan verschillende keren per dag zijn. Het resultaat is dat ze een groot risico op overdosering of onderdosering lopen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 30/11/2009 - 00h00 Le Quotidien du Médecin, Special Observance, 16 november 2009
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De pil en het risico op trombose Gepubliceerd op 29/09/2014 - 14h34

De pil is zonder twijfel de populairste vorm van anticonceptiva. Toch zijn er ook enkele nadelen aan verbonden. Zo is het al langer bekend dat ze een iets verhoogde kans op trombose geeft. Onlangs hebben twee studies verduidelijkt welk type pil het m...

Hormonale anticonceptie onder de loep Geüpdatet op 06/06/2011 - 18h34

Hormonale voorbehoedsmiddelen zijn te krijgen als pil , pleister , ring of spiraaltje en bevatten hormonen die de bevruchting moeten tegengaan. Die hormonen - oestrogenen en/of progesteron - verhinderen de eisprong en werken in op het slijmvlies, waa...

Ik heb mijn pil vergeten te nemen. Wat nu? Gepubliceerd op 24/01/2012 - 12h18

Wat moet u doen als u vergeten hebt uw anticonceptiepil te nemen? Wat zijn hiervoor de basisregels? Zijn er periodes waarin het risico op een zwangerschap groter is dan op andere dagen? Wanneer moet u de noodpil of morning-afterpil nemen?

Het gevaar van vierdegeneratiepillen Gepubliceerd op 13/12/2011 - 09h38

Een studie heeft de laatste tijd veel inkt doen vloeien over de risico’s van een synthese hormoon , drospirenon. Dat hormoon wordt gebruikt in vierdegeneratiepillen , zoals Yaz, Yasmine of Yasminelle.

Meer artikels