PUBLICITÉ

Hoe kunnen beschadigde tanden hersteld worden?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 01/06/2015 - 17h23
-A +A

De tandtechniek is er ondertussen sterk op vooruitgegaan, en vandaag kunnen beschadigde tanden dan ook in bijna alle gevallen hersteld worden. Enige voorwaarde: zo snel mogelijk uw tandchirurg raadplegen, zodat hij de ingreep meteen kan uitvoeren. Dat verhoogt de kansen op herstel en tandbehoud. Een overzicht van de huidige en toekomstige mogelijkheden…

PUB

Een trauma of tandshock: raadpleeg zo snel mogelijk uw tandchirurg voor een herstelling

Ook al gaat het hier meestal om kinderen en tieners, toch kunnen we allemaal te maken krijgen met een tandongeval, met een gebroken of afgerukte tand tot gevolg. In dat geval moet u hoe dan ook meteen uw tandchirurg raadplegen. Die zal de ernst van de letsels nagaan: aantasting van het tandglazuur, de tandwortel of de tandpulpa, die bestaat uit zenuwen en bloedvaten. Maar om tanden te herstellen of terug te plaatsen, moet u wel eerst alle stukjes verzamelen en bewaren in goede omstandigheden: in melk, fysiologisch serum of zelfs in uw mond, op voorwaarde dat u ze vooral niet inslikt. Zeker nooit bewaren op een droge plaats of in watten.

Afhankelijk van het geval en de toestand van de tanden (cariës, afgestorven, al heropgebouwde tand…) kan de tandarts het gebroken stuk herplakken of het ontbrekende stuk reconstrueren met behulp van composietmateriaal. Hij kan ook een losgekomen tand terugplaatsen of een losse stand vastzetten.

Bij ernstiger beschadiging kan hij een kroon plaatsen, een implantaat inbrengen (waarop hij dan later een kroon plaatst), een brug plaatsen (een replica van de tand die bevestigd wordt aan de aangrenzende tanden) of een uitneembare beugel (de tand wordt via haakjes vastgemaakt op de aangrenzende tanden).

Remineralisatie van het tandglazuur om tanden te herstellen

Het gaat hier om recente en minder ingrijpende technieken waarbij het natuurlijke remineralisatieproces gestimuleerd en in goede banen geleid wordt.

Een remineralisatie is geen volledige reconstructie van de beschadigde tandweefsels, maar “het terugplaatsen van de kristallijnen structuren in een gedeeltelijk beschadigd weefsel”. Met andere woorden: de weerstand van het tandglazuur wordt hersteld, het esthetisch uitzicht van de tand wordt verbeterd en ook tandbederfletsels kunnen worden hersteld. Bij deze remineralisatie worden fluor, calcium, fosfaat en de pH (zuurgraad) van het speeksel gebruikt. Deze elementen worden al gebruikt om het tandglazuur te beschermen en te versterken, via gels, vernissen, tandpasta’s en zelfs kompressen of voedingssupplementen. Zo slaan de fysiologische pH van het speeksel, fluor en calciumfosfaat neer op het tandoppervlak, waardoor het natuurlijke bestanddeel van de tand versterkt wordt.

Sommige producten zijn vrij te koop, maar minder sterk geconcentreerd dan de producten die de tandchirurg gebruikt. Bovendien kan alleen een professional telkens de meest aangepaste producten en technieken kiezen (cariës, witte vlekken, krijtvlekken…).

Biomaterialen

Vandaag worden er ook biomaterialen ontwikkeld. Die hebben, na aanbrenging op de tanden, het voordeel dat de fluor zich geleidelijk verspreidt, zodat de tandoppervlakken zich geleidelijk herstellen. Dat is soms noodzakelijk om nadien duurzame reconstructiematerialen te kunnen aanbrengen.

Derivaten van melkcaseïne

Tot slot zijn er nog de derivaten van melkcaseïne, die hoge concentraties calcium en fosfaat bevatten. Zij zorgen ervoor dat de tandstructuren verzadigd worden met remineraliserende elementen, die binnendringen in de tand en er zich vastzetten. Ook hier kan de behandeling opgestart worden door de tandarts en thuis voortgezet worden door de patiënt, soms via beugels op maat.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 01/06/2015 - 17h23

www.ufsbd.fr. EDP dentaire, http://www.edp-dentaire.fr. Baudry A. et coll., Stem Cells, 11 avril 2015, DOI: 10.1002/stem.2037, http://onlinelibrary.wiley.com.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ