PUBLICITÉ

Hoe krijgen we gele tanden?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/02/2012 - 09h27
-A +A

Iedereen droomt van mooie tanden, tanden die mooi op een rij staan en die wit zijn. Maar soms zijn we teleurgesteld omdat we niet die stralende witte lach hebben. Waardoor worden onze tanden geel? En hoe kunnen we ze wit houden?

PUB

Slechte gewoontes die de tanden geel doen worden

  • Boosdoener nr. 1 van het vergelen van de tanden is roken natuurlijk. De nicotine in sigaretten heeft een gelige kleur. Die gaat geleidelijk aan over op de tanden.
  • Het is bekend dat ook sommige levensmiddelen de tanden doen vergelen. Meestal worden koffie en thee aangehaald, maar dat zijn zeker niet de enige schuldigen. Regelmatige consumptie van elk sterk gekleurd voedsel (rode wijn, rode vruchten, bepaalde frisdranken) kan hetzelfde resultaat hebben.
  • Regelmatige consumptie van zuur voedsel (citrusvruchten of frisdranken bijvoorbeeld) doet trouwens het tandglazuur verslijten. En net dat tandglazuur maakt onze tanden wit. De dentine (het tandbeen) onder het glazuur is donker. Een te dun of bijna verdwenen glazuur zal dus ook tot gele tanden leiden.

 

Geneesmiddelen die de kleur van de tanden veranderen

Het is wel niet de meest voorkomende oorzaak van gele tanden, maar het is toch goed om te weten dat sommige antibiotica de tanden verkleuren.

Zo worden antibiotica uit de groep van de tetracyclines afgeraden aan zwangere vrouwen en aan kinderen bij wie het tandglazuur nog niet definitief gevormd is (dat gebeurt rond acht jaar). Deze geneesmiddelen kunnen een gele of zelfs grijzige kleur aan de tanden geven, en dat soms onomkeerbaar.

Een ander en veel vaker gebruikt antibioticum is amoxicilline. Ook dat kan de tanden doen vergelen. De verkleuring is hier wel meestal weg te krijgen met poetsen, maar sommige mensen stellen toch vast dat de verkleuring blijft. Bij heel kleine kinderen (jonger dan negen maanden) kan het ook gebeuren dat de tanden definitief aangetast worden.

Deze risico’s komen niet bij alle patiënten uit. Ze moeten trouwens worden afgewogen in functie  van de ziekte waar deze antibiotica voor gegeven worden! Praat er gerust over met uw huisarts.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 28/02/2012 - 09h27 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 28/02/2012 - 09h27
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels