PUBLICITÉ

Hoe krijg je stralende tanden?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/05/2016 - 10h25
-A +A

Advies van een specialist om een stralende glimlach te hebben en om in de mate van het mogelijke vlekken en vergeling van de tanden te voorkomen.

PUB

Tanden zijn van nature min of meer wit...

In de eerste plaats moet men weten dat alleen de melktanden echt wit zijn. Ze hebben niet de tijd om ouder te worden omdat ze al vrij snel uitvallen. Bovendien is het tandglazuur van een melktand anders dan dat van de definitieve tanden. Dit belangrijk verschil wordt nog groter met de leeftijd en de slijtage: de glazuurlaag van de definitieve tanden verdunt, wordt progressief meer transparant en laat zo beter de het onderliggend tandbeen of dentine zien, dat met de tijd donkerder wordt. De definitieve tanden zijn van nature min of meer wit, maar zijn dit met de jaren minder en minder.
In het geval er vlekken op de tanden zitten of als de tanden verkleurd zijn, kunnen bleektechnieken worden gebruikt. Maar dat kan alleen bij volwassenen. De technieken worden nooit gebruikt bij jongeren.

Witte tanden of stralende tanden?

Men moet wel een verschil maken tussen witte tanden en stralende tanden. In feite gebruikt het merendeel van de mensen de notie wit maar willen ze in feite stralend mooie tanden, tanden die schitteren.
Dat is een kwestie van een goede tandhygiëne, een kwestie van poetsen. Goed gepoetste tanden met gezond tandvlees geven een stralende indruk, tenzij er schade is aan het tandoppervlak. Het tandglazuur is een mooie materie, die indien ze goed verzorgd wordt, goed wordt gereinigd en onderhouden van nature uit schittert.
Er bestaan ook tandpasta's die stoffen bevatten die min of meer 'blekend' zijn op basis van actieve zuurstof om de tanden meer te doen schitteren. Andere tandpasta's kleuren het tandvlees en vergroten zo het contrast tussen het tandvlees en de tandglazuur, wat de tanden meer wit laat lijken (bvb. email diamant).
Sommige tandpasta's zijn meer doeltreffend dan andere door hun formule voor het verwijderen van oppervlakkige verkleuringen, zoals bij mensen die veel koffie of thee drinken, of die sterk gekleurde voedingsmiddelen consumeren. Tandpasta's met bicarbonaat die meer het accent leggen op blekende werking, kunnen nuttig zijn voor mensen die gevoeliger zijn voor vlekken. Wat men zeker moet doen is uitkijken met tandpasta's met een te sterk schurend effect die te agressief zijn voor het tandglazuur. De tandarts kan u goede raad geven.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 04/11/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 04/05/2016 - 10h25

Gesprek met Edith Lejoyeux, orthodontist en lid van de Fédération française d'orthodontie (www.orthodontie-FFO.org).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
cubeball

Je kan thuisbleeksetjes verkrijgen via www.justsmile.be .

PUBLICITÉ
Lees ook
Witte tanden: bleken, facetten of inlays? Geüpdatet op 24/10/2006 - 00h00

Mooie tanden en een stralende glimlach, daar droomt wellicht iedereen van. Maar wat als je dat niet hebt? Zijn er remedies? Ja. Tandartsen beschikken vandaag over heel wat middelen om tanden mooier te maken. Zo zijn er bijvoorbeeld facetten, inlays e...

Hoe de juiste tandpasta kiezen? Gepubliceerd op 20/01/2014 - 11h57

Tandpasta met fluor, voor gevoelige tanden, voor wittere tanden, enz… het aanbod van tandpasta’s is groot. Hoe vindt u het product dat het meest voor u geschikt is? Enkele weetjes en trucjes om de juiste tandpasta te kiezen.

Meer artikels