Na de uitputtende eindejaarsfeesten slaat onverbiddelijk de klassieke "maandagziekte" toe, en bij het begin van het nieuwe jaar dreigt die nog lang te duren ook! Hoe komt u deze lastige periode zonder kleerscheuren door?
Uw spijsvertering weer op gang brengen
Uw spijsvertering is overbelast. Hoe kan het ook anders: veel te veel 'vettigheden' en zoetigheden, te weinig vezels (groenten krijgen meestal geen glansrol toebedeeld in feestmenu's), uw eetritme dat overhoop gegooid wordt,... Het smeekt om genade, zeker als u uw culinaire zonden nog eens rijkelijk overgoten hebt met alcohol.
- Soep eten, is de boodschap: gestoomde groenten zijn niet bepaald 'swingende kost' in de winter, zeker niet als u boter en room moet vermijden. Zet heel de week lang een lekkere groentesoep op uw avondmenu. Bovendien leent het seizoen zich ertoe: er zijn prei, aardappelen, wortelen, pompoenen en witte knolletjes in overvloed. U kunt uiteraard ook kiezen voor gebruiksklare diepvriesgroenten. Kruid ze niet, maar strooi er alleen een beetje zout over.
- Wat koud vlees, een stukje kaas (als er nog overblijft) of een melkproduct: genoeg voor een diner dat misschien niet erg aantrekkelijk lijkt, maar toch op een zachte manier uw spijsvertering weer op gang brengt. Zeker als u de maaltijd afsluit met een stuk fruit, of beter nog: compote.
- Voor het geval u thuis luncht: vis in de oven, rosbief (u hebt de laatste tijd wellicht geen rood vlees gegeten en hebt ijzer nodig) en gestoofde groenten met een scheutje olijfolie.
- Luncht u op restaurant, kies dan een grill- of visgerecht met gestoomde aardappelen (geen frieten!) of een groentegarnituur.
Ban heel de week boter en room, want u hebt uw maximumdosis verzadigde vetzuren ongetwijfeld al overschreden. Bak alles in olijfolie, als compensatie, want olijfolie is ook goed voor de spijsvertering.
Uw organisme weer in vorm brengen
Strategie: water, vitamine C, magnesium en probiotica. Tijdens deze week (en eventueel ook de weken nadien):
- Bij het opstaan: 2 glazen mineraalwater en 1 Actimel.
- Bij het ontbijt: 1 glas versgeperst sinaasappel- of pompelmoessap, 1 grote kop thee of zeer lichte koffie, 1 yoghurt met bifidus. Plus uiteraard volkorenbrood met wat confituur, anders is uw ontbijt niet voedzaam genoeg.
- In de loop van de voor- en de namiddag: 2 of 3 glazen mineraalwater.
- Bij de lunch en het avondmaal: veel plat water en 1 yoghurt met bifidus.
- Na het avondmaal: een kruidenthee.