PUBLICITÉ

Hoe komt u de eindejaarsfeesten goed door?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/12/2004 - 00h00
-A +A

Dit jaar vallen de eindejaarsfeesten twee keer pal samen met een weekend. Niet evident, maar we kunnen er niets aan veranderen. Vandaar de vraag: hoe komt u ze zonder al te veel stress door?

PUB

Geen verlengde weekends of bruggen dit jaar, of we dat nu graag hebben of niet: 24 en 31 december vallen op een vrijdag, 25 december en 1 januari op een zaterdag. Dat betekent dat u de dag voor Kerstmis en nieuwjaar theoretisch nog net de tijd hebt om na uw werk te douchen en u te verkleden. Zoiets vergt een goede organisatie, anders dreigt de stress keihard toe te slaan, en da's nooit goed voor hart en bloedvaten. Bovendien zult u in de verleiding komen om uw frustraties weg te snoepen.

Enkele organisatietips:

 • ga op woensdag of donderdag naar de kapper, zeker als u uw haar wilt laten knippen of verven, een manicure wilt, ...
 • haal genoeg cash geld in huis, want de geldautomaten dreigen plat te vallen tijdens beide weekends, aangezien er niemand zal zijn om ze bij te vullen;
 • tank uw wagen vol op woensdag of donderdag, want ook de benzinepompen dreigen om dezelfde redenen leeg te zijn, temeer omdat het tijdens de feestweekends druk zal zijn op de wegen;
 • als u mensen ontvangt: doe op donderdag uw boodschappen, zodat u genoeg tijd hebt om op vrijdag alles klaar te maken en te koken (liefst zo vroeg mogelijk);
 • als u elders uitgenodigd bent: denk niet dat u op vrijdagavond nog makkelijk aan een fles champagne of aan bloemen zult raken. Sla uw voorraad flessen of bloempotten al op woensdag op.

Enkele tips om geen 5 kg bij te komen

 • Volg de dagen voordien géén drastisch dieet, zogezegd om 'plaats te maken', uw voorzorgen te nemen, uw lichaam te reinigen met het oog op de vele schranspartijen enz. Het enige resultaat zal zijn dat u gefrustreerd en uitgehongerd bent, waardoor u zich zo niet zult volproppen, dan toch zeker veel meer zult eten en drinken dan u nodig hebt (onder het voorwendsel dat....) en dus extra calorieën zult opslaan.
 • Eet de dagen voordien normaal, bij voorkeur goeie, voedzame groentesoepen 's avonds, gegrilde gerechten, vis, brood, fruit en melkproducten.
 • Bent u uitgenodigd op een kerstfeestje (op het werk, bij uw club of vereniging, door uw gemeente enz.), dan zijn er twee strategieën: - u krijgt een schitterend buffet aangeboden: neem de maaltijd ter plaatse, maar eet niet voor twee; - u moet het stellen met pinda's en zoutkoekjes: eet er een paar uit beleefdheid en ga thuis eten. Drink in beide gevallen veel water.
 • Eet iets net vóór het kerst- en nieuwjaarsfeestmaal (zowel 's middags als 's avonds): brood, kwark, een appel (maar geen worst of andere vettigheid!), en drink water. Schuift u uitgehongerd aan aan de dis, dan zult u slecht gehumeurd zijn en u aan overdaad bezondigen.
 • Zit u eenmaal aan tafel, luister dan naar uw lichaam. Hebt u geen honger meer, stop dan met eten. Schep uw bord niet te vol, dan bent u niet verplicht om het puur uit beleefdheid leeg te eten. Les uw dorst met water, niet met wijn of champagne: drink die alleen voor de smaak.
 • Tussen Kerstmis en nieuwjaar: - zet u beter niet overal - thuis of op het werk - dozen pralines of ander snoep. Kerstbollen in een schaal zijn mooier en bovendien niet eetbaar; - moet u twee keer meer water drinken dan gewoonlijk.

Hoe vermijdt u een verblijf op de spoedgevallen?

De meest voorkomende redenen van een dergelijk onverwacht 'verblijf' zijn: brandwonden, vergiftigingen en auto-ongevallen. Als u kookt: opgelet voor de panstelen. Zet ze nooit naar buiten, want dan dreigen ze om te vallen en uzelf of een kind te verbranden. Doe nooit de oven open zonder ovenhandschoen. Laat uw frituurpan nooit onbewaakt achter. Bovendien is frituren af te raden tijdens de eindejaarsfeesten, wegens te vet en slecht voor de lijn. Kaarsen : branden en kunnen dus brand veroorzaken. Hou de kinderen goed in de gaten. Vergiftigingen:

 • de vruchten van maretak en hulst zijn giftig. Opgelet dus met jonge kinderen;
 • schaaldieren: moeten levend vers zijn. Als er één niet beweegt als u het besprenkelt met citroensap of aanraakt met een mespunt, moet u het meteen in de vuilnisbak gooien;
 • opgelet met meeneemgerechten: die zijn wellicht al lang op voorhand klaargemaakt en kunnen dus bederven. Waakzaamheid is geboden. Controleer ook de temperatuur van uw koelkast, vooral als ze eivol zit;
 • dronkenschap: is een ernstige vorm van alcoholintoxicatie.
Verkeersongevallen We kunnen het niet genoeg herhalen: rij nooit als u te veel gedronken hebt. Probleem is dat we in de eindejaarsperiode net meer drinken dan de spreekwoordelijke drie glazen. Neem een 'Bob' mee of neem het openbaar vervoer. Let extra goed op in deze periode, zelfs als het licht op groen springt: vaak zijn het de anderen die een gevaar zijn op de weg. En doe altijd uw gordel om!

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/12/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe werken wij de kilo's van de feesten weg? Gepubliceerd op 23/12/2011 - 21h02

Uiteraard wordt tijdens de eindejaarsfeesten te veel gedronken en gegeten. Toch is het niet nodig om zich daar zorgen over te maken. Een iets meer beheerste voeding zonder al te grote zelfopofferingen en het opvolgen van een aantal tips verzekeren u...

Bang om te verdikken? Ontzeg u vooral niets! Geüpdatet op 27/06/2014 - 10h35

Het proces is bekend: hoe meer we ons bepaalde producten ontzeggen, hoe meer trek we erin krijgen en hoe groter onze frustratie wordt. En vroeg of laat zwichten we onvermijdelijk. Het resultaat zijn weer extra kilo’s en schuldgevoelens.

Meer artikels