PUBLICITÉ

Hoe kiest u uw groenten en fruit goed uit? Enkele kooptips.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 08/09/2014 - 11h55
-A +A

De winkelrekken liggen vol groenten en fruit. Ze zien er allemaal even mooi uit, maar ze zijn daarom nog niet goed.

Wat moet u doen om ze juist kiezen en ze daarna niet te bederven?

Hieronder vindt u enkele tips van diëtist, voedingsdeskundige en culinair auteur Paule Neyrat. Ze zullen u helpen bij de inkoop van uw fruit en groenten.

Volg gewoon de instructies!

PUB

Groenten en fruit: in bulk of verpakt?

Zes mooie perziken, elk in een apart kuiltje in de kartonnen verpakking, is best verleidelijk. Dat klopt, maar u kunt niet voelen of ze rijp zijn en eenmaal terug thuis blijkt misschien dat ze keihard zijn.

Koop uw fruit en groenten liefst in bulk als die mogelijkheid bestaat. Dan kunt u er die exemplaren uitpikken die u wilt en nagaan of ze ook vers en rijp zijn.

Eén uitzondering: aardbeien, frambozen en ander rood fruit zitten altijd in een beschermende verpakking. Controleer altijd de uiterste verkoopdatum en de onderkant van de verpakking (draai ze om) om eventueel beschimmelde vruchten te vinden.

Rijp of onrijp fruit?

Als u maar één keer per week gaat inkopen, zal uw koopgedrag anders zijn dan wanneer u vaker gaat inkopen.

Doet u vaker inkopen? Reken dan uit hoeveel u nodig hebt voor de komende twee of drie dagen en koop rijp fruit.

Doet u uw inkopen maar één keer per week? Kies dan rijper én onrijper fruit, anders zit u aan het eind van de week met fruit dat aan het bederven is en dat u mag weggooien.

Anders dan vaak wordt gedacht rijpen de meeste fruitsoorten (ook abrikozen) verder als ze op kamertemperatuur bewaard worden. Als u ze in de koelkast legt, stopt u dat proces. Maar dan verliezen ze ook hun aroma.

Groenten zijn dan weer perfect in de koelkast te bewaren.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 08/09/2014 - 11h55
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Versheid van voedingswaren: hoe moet u ze bewaren… Geüpdatet op 21/08/2015 - 12h23

…en voedselvergiftigingen voorkomen? U weet het vast wel: alle bacteriën houden van warmte. In een warme omgeving gaan zich ze massaal vermeerderen en maken ze u ziek. Bewaar uw voedingswaren dus zo dat ze supervers blijven. We zetten de basisregels...

Trucjes om uw kind fruit en groenten te laten eten Gepubliceerd op 21/02/2011 - 09h38

Kinderen halen vaak kun neus op als ze fruit voorgeschoteld krijgen en nog meer als het groenten zijn. Hieronder vindt u enkele tips en trucjes om ze meer te laten profiteren van deze op en top gezonde producten en dat zonder dat ze er erg in hebben.

Meer artikels