PUBLICITÉ

Hoe kiest u een goede zonnebril?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 11/04/2017 - 15h00
-A +A

Hieronder vindt u vijf tips die u kunnen helpen bij de keuze van een zonnebril.

Onze ogen zijn heel gevoelig voor zonlicht.

Een veilige en efficiënte bescherming is absoluut nodig.

PUB

1) Wat u moet weten over de kleur van de glazen

Het is niet omdat de glazen donker van kleur zijn dat ze de ultraviolette stralen beter filteren. De kleur van de glazen zegt niets over hun vermogen om UV-straling te filteren. Sommige niet gekleurde corrigerende glazen houden trouwens UV-stralen tegen. U moet dus een zonnebril kiezen waarop ook de CE-categorie vermeld staat (van 0 tot 4).

Koop vooral geen gadgetbrillen. Die hebben glazen van gekleurd plastic en bieden geen enkele bescherming tegen UV-stralen!

Misschien dacht u aan een graduele tint? Bij deze glazen gaat de sterkte van de tint van heel donker bovenaan naar minder donker onderaan.  Deze brillen worden meestal afgeraden voor omgevingen met heel sterk licht. Voor sommige activiteiten met matige lichtintensiteit kan een bril met graduele tint wel een zeker comfort bieden.

2) Welke kleur van glazen kies ik?

Bruin, groen, blauw…, er bestaan diverse kleuren van glazen en ze hebben niet allemaal dezelfde kwaliteiten.

Blauw of roze gekleurde glazen bijvoorbeeld veranderen de waarneming van rood en blauw. Dat kan in sommige situaties of bij sommige activiteiten hinderlijk zijn, bijvoorbeeld bij het autorijden.

Meestal wordt daarom grijs aanbevolen, eventueel ook bruin of grijsgroen. Deze tinten veranderen de waarneming van kleuren niet en kunnen dus zonder probleem gedragen worden als u achter het stuur gaat zitten.

Bruin vergroot de contrasten en wordt doorgaans aanbevolen aan bijzienden. Grijs  wordt dan weer aangeraden aan verzienden.

Geel verhoogt de contrasten in situaties met matig tot weinig licht (mist, nacht). Daarom wordt deze tint gebruikt voor het autobesturen ’s nachts en voor sommige sportieve activiteiten  zoals skiën.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 11/07/2011 - 15h52 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 11/04/2017 - 15h00

De Franse ‘Association nationale pour l’amélioration de la vue’ (ASNAV).

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Ook achter het stuur is een zonnebril verplicht Gepubliceerd op 13/08/2013 - 08h55

Op het strand, in de bergen of gewoon in de stad is het aanbevolen een zonnebril te dragen om zich te beschermen tegen de gevaren van zonnestralen. Ook autobestuurders krijgen de raad om met het oog op hun vakantie hun ogen te laten onderzoeken en ee...

Zon: bescherm uw ogen! Geüpdatet op 03/07/2007 - 00h00

We horen heel veel spreken over de schadelijke invloed van de zon op de huid, maar de UV-straling is ook gevaarlijk voor onze ogen . Zorg er dus voor dat u het hele jaar door, en zeker in de zomer, uw zonnebril op zak hebt, en kies er niet zomaar een...

Bescherm u doeltreffend tegen de zon Geüpdatet op 21/06/2005 - 00h00

De zon staat momenteel op zijn hoogst, dus moet u zich goed beschermen tegen UV-stralen. Enkele tips voor een "huidvriendelijke" zomer.

Zonnebril voor kinderen: red hun… ogen! Gepubliceerd op 02/08/2012 - 13h42

Wist u dat de ogen van kinderen de ultraviolette stralen van de zon nog niet voldoende kunnen filteren? Als uw kinderen zonder zonnebril naar buiten gaan, lopen ze daardoor kans om op volwassen leeftijd cataract of ouderdomsmaculadegeneratie (OMDG) o...

Meer artikels