PUBLICITÉ

Hoe kiest u een bloedglucosemeter?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 12/12/2014 - 13h13
-A +A

Hebt u diabetes en moet u zich een bloedglucosemeter aanschaffen?

De bedoeling van zo’n toestel is om het suikergehalte in uw bloed te meten zodat u uw diabetes goed onder controle kunt houden.

Maar hoe kiest u een bloedglucosemeter? Met welke criteria moet u rekening houden?

PUB

Er zijn in de handel heel wat bloedglucosemeters te krijgen. Ze verschillen allemaal van vorm en modaliteiten. Het algemene uitgangspunt moet zijn dat een bloedglucosemeter aangepast is aan de patiënt. We gaan hier dieper in op enkele belangrijke punten die uw keuze kunnen vergemakkelijken. 

Handigheid van de bloedglucosemeter

Het is cruciaal dat u het toestel goed vasthoudt. Om goed in de hand te liggen, moet het toestel een aangepaste grootte en vorm hebben maar ook voldoende licht zijn. Er moet dus rekening gehouden worden met de morfologie van de patiënt en met zijn kracht. Er bestaan trouwens ook toestellen met een antislipstrook.

Het functionele karakter is een ander aspect dat u moet bekijken: is het touchscreen makkelijk bedienbaar, hoe is het gesteld met de grootte, de gevoeligheid, de gebruiksvriendelijkheid, het gemak om van het ene scherm naar het andere te gaan, enz. Een toestel dat heel logisch ineenzit, zal het gebruik voor de patiënt vergemakkelijken.

Leesbaarheid

Het scherm moet zo leesbaar mogelijk zijn en beantwoorden aan het profiel van de patiënt. Belangrijk hier zijn de complicaties, de ernst van de diabetes en het glycemisch onevenwicht. Een simpel voorbeeld: een diabetespatiënt van wie het oognetvlies is aangetast (een veel voorkomende complicatie van diabetes) zal een scherm nodig hebben met grote letters. De modaliteiten van het scherm zijn dus parameters die telkens afhankelijk van de handicap van de patiënt moeten bekeken worden: vette letters, grootte van de letters, lichtsterkte,backlight (heel nuttig voor nachtmetingen), enz.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 12/12/2014 - 13h13

Hachemi Saloua, cadre de santé du service de diabétologie, d’endocrinologie et de nutrition à l’hôpital Bichat Claude Bernard à Paris.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels