PUBLICITÉ

Hoe kies je een huisarts?

Gepubliceerd door Hervé Réquillart, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 18/07/2006 - 00h00
-A +A

Ben je op zoek naar een huisarts of wil je van arts veranderen? Hieronder staan zes tips die je bij je keuze kunnen helpen.

PUB
Overzicht

De goede arts

Hij is beschikbaar, heeft een luisterend oor, is mee met zijn tijd en laat zich door zijn patiënten niet onder druk zetten.

  • Neemt hij bij de eerste afspraak voldoende tijd om vragen te stellen over je gezondheid, je ziekten, je familiale voorgeschiedenis, je allergieën? Neemt hij notities op papier of slaat hij de gegevens meteen op in de computer? Je relatie begint op goede voet, de arts opent een dossier en is bereid om een langetermijnrelatie met je aan te gaan.

  • Heeft hij een computer op zijn bureau staan, kan hij ermee om, heeft hij medische software om voorschriften te maken, stelt hij voor om gegevens elektronisch te versturen? Het is een arts die 'mee is met zijn tijd', die klaar is om in de toekomst je globaal medisch dossier te beheren.

  • Als je op consultatie gaat, neemt hij dan de tijd om je te onderzoeken, maakt hij van de gelegenheid gebruik om na te gaan of je bij bent met je andere behandelingen of vaccins? Het is een plichtbewust arts, die weet dat patiënten vaak op consultatie komen met 'verborgen' motieven. En dat de patiënt een globale aanpak nodig heeft.

  • Je vraagt de arts om een medicamenteuze behandeling waarover je buurman heeft gesproken. De arts vindt de behandeling niet geschikt, hij gaat niet in op je herhaaldelijke vraag en legt rustig uit waarom. Het is een zelfverzekerde arts, die niet zwicht voor eigenwijze patiënten en die vooral niet aan de lopende band voorschrijft om zijn patiënten 'een plezier te doen'.

  • Je bent heel moe, je hebt behoefte om je hart eens te luchten. Hij neemt zijn tijd om naar je te luisteren, hoewel de wachtkamer barstensvol zit. Het is een arts met 'een luisterend oor', die wat meer tijd kan nemen als je behoefte hebt om te praten. Maar heb dan ook geduld als je een andere keer zelf in de wachtkamer je beurt zit af te wachten!

  • Je maakt je zorgen over een medicament en probeert hem telefonisch te bereiken.
    Hij antwoordt, of zegt dat hij over een tiental minuten terugbelt. Het is een arts die beschikbaar is, die weet dat de relatie arts/patiënt niet stopt bij de deur van zijn praktijkruimte en die je niet onnodig op consultatie laat komen.
Gepubliceerd door Hervé Réquillart, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 18/07/2006 - 00h00 Hervé Réquillart is journalist, hoofdredacteur van het Franse tijdschrift Impact Médecine, en auteur van het boek 'Santé ? Trop chère pour vous !' (uitgeverij Jacob-Duvernet).
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe krijgt u erkenning bij uw baas? Gepubliceerd op 30/04/2014 - 15h50

Uw baas is belangrijk, want van hem of haar hangt af hoe u zich voelt in uw baan. Maar er is nog meer. Ook uw professionele carrière, de sfeer tussen de collega's, het succes van de projecten waar u aan meewerkt en natuurlijk ook uw loon aan het eind...

Een avatar voor een medisch dossier Geüpdatet op 20/11/2007 - 00h00

Onderzoekers van IBM maakten een prototype van een visualiseringsoftware die artsen de mogelijkheid biedt om op dezelfde manier om te gaan met medische gegevens als met hun patiënten.

Op zomervakantie met je hond Gepubliceerd op 07/07/2014 - 10h24

De zomer is in aantocht! Gaat uw hond mee op reis? Vergeet niet na te gaan of zijn gezondheidsboekje in orde is en of u in het bezit bent van alles wat u nodig hebt om met hem op vakantie te vertrekken.

Meer artikels