PUBLICITÉ

Hoe kan uw avondmaal bijdragen tot een goede nachtrust? 4 regels!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 24/06/2008 - 00h00
-A +A

Vermoeidheid, slaperigheid, concentratieverlies, geheugenstoornissen zijn typische gevolgen van slapeloosheid. Wist u dat veranderingen in uw eetgewoonten kunnen bijdragen tot een betere nachtrust?

PUB

Goed avondmaal, goede nachtrust

Enkele veranderingen in uw eetgewoonten bij de avondmaaltijd kunnen ervoor zorgen dat u beter gaat slapen. Dat degenen die aan slapeloosheid lijden de volgende regels maar eens proberen alvorens hun toevlucht te nemen tot slaapmiddelen…

Regel 1: Eet veel koolhydraten en weinig eiwitten

Koolhydraten en eiwitten zijn voedingsstoffen die een rol spelen bij de synthese van sommige neurotransmitters in de hersenen en zij kunnen ook bijdragen tot een goede nachtrust of integendeel de nachtrust verstoren.

Geef de voorkeur aan koolhydraten met een lage glycemische index, de koolhydraten dus die langzaam opgenomen en omgezet worden: granen- of volkorenbrood, volle granen (boulgour, bruine rijst, quinoa, boekweit), 'al dente' pasta, peulgewassen (bonen, erwten, linzen), groenten, vers fruit, enz.
Beperk daarentegen de consumptie van koolhydraten met een hoge glycemische index: wit brood, witte rijst, geraffineerde of gesuikerde granen, couscous, tapioca, aardappelen, gnocchi, industrieel gebak (croissants, taartjes, beignets, koekjes), melkchocolade, suiker, honing, roomijs…

Verminder de consumptie van eiwitten. Eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals vlees, gevogelte, vis, zeevruchten en eieren, eet u beter 's middags dan 's avonds.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 24/06/2008 - 00h00 Insomnie (Slapeloosheid), Lemoine P., uitg. Larousse, 2006; Le sommeil tranquille (De rustige slaap), Chaput M., uitg. Québécor, 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Omega 3 en omega 6: een subtiel evenwicht Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Iedereen heeft het over omega 3 , de waardevolle vetzuren die we tekortkomen en waarvan de effecten zo heilzaam zijn voor de gezondheid. Het volstaat nochtans niet de aanvoer van omega 3 te verhogen om te genieten van de voordelen ervan. Hoe komt dat...

Vetzuren: wat zijn uw eetgewoonten? Geüpdatet op 07/07/2009 - 00h00

We hebben allemaal onze kleine eetgewoonten, sommige zijn al iets minder goed voor onze gezondheid dan andere. Vetzuren ( vetten ) bijvoorbeeld zijn niet allemaal over één kam te scheren. Sommige zijn heel gezond, andere zijn net te mijden. Hoe gaat...

Waarom moeten we meer omega 3 eten? Geüpdatet op 17/06/2014 - 11h32

Waarom moeten we meer omega 3 eten? Deze vraag beantwoorden is zeer eenvoudig: omdat we steeds minder omega 3 eten en steeds meer omega 6. Maar hoe is het zover kunnen komen? En waarom is het evenwicht tussen omega 3 en omega 6 zo belangrijk?

Meer artikels