PUBLICITÉ

Hoe de juiste tandpasta kiezen?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 20/01/2014 - 11h57
-A +A

Tandpasta met fluor, voor gevoelige tanden, voor wittere tanden, enz… het aanbod van tandpasta’s is groot.

Hoe vindt u het product dat het meest voor u geschikt is?

Enkele weetjes en trucjes om de juiste tandpasta te kiezen. 

PUB

Tandpasta met fluor

Het fluorgehalte in tandpasta is cruciaal!

Dit element beschermt en versterkt het tandglazuur en helpt zo cariës te voorkomen. Te veel fluor (fluorose) - wat onherstelbare witte vlekken op de tanden veroorzaakt - kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van supplementen en zwaar gefluorideerd water, maar het komt zelden voor.

Voor elke leeftijd bestaat een aangepast fluorgehalte. Probeer de tandpasta dus gericht te kiezen.

Tandpasta voor kinderen bevat normaal een lagere concentratie dan die voor volwassenen. Maar het beste is om de hoeveelheid fluor die in de samenstelling is aangeduid te vergelijken. Soms betaalt u meer voor tandpasta voor kinderen en bevat die toch evenveel fluor als de versie voor volwassenen!

  • Tussen 3 en 6 jaar: niet meer dan 500 ppm (50 mg per 100g tandpasta).
  • Ouder dan 6 jaar: tussen 1.000 en 1.500 ppm.
  • Bij volwassenen:  maximaal 2.500 ppm.

Tandpasta voor wittere tanden

De producten voor het bleken van tanden maken de tanden niet echt witter, maar wel lichter. Ze helpen ook om vlekken te verdoezelen.

Maar let ermee op, want het actieve bestanddeel dat de tanden bleker maakt, is soms agressief en kan de tanden op termijn aantasten. Het maakt de tanden soms brozer en gevoeliger, vooral als de tandhalzen blootliggen. Het is dan ook raadzaam om niet continu tandpasta voor wittere tanden te gebruiken, maar alleen als kuur of af en toe, en ze dus af te wisselen met een normale tandpasta. Vraag uw tandarts gerust om raad.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 23/12/2011 - 18h03 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 20/01/2014 - 11h57

Union française de santé buccodentaire (UFSBD), www.ufsbd.fr; Agence française de sécurité sanitaire des produits de santé (Afssaps), www.afssaps.fr.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Te veel fluor maakt vlekken op de tanden Geüpdatet op 25/03/2002 - 00h00

Dankzij preventieve campagnes en toevoeging van fluor aan de voeding en tandpasta is tandcariës aanzienlijk verminderd. Maar trop is te veel en te veel is trop: te veel fluor kan bruine vlekken op het tandglazuur veroorzaken. Enkele praktische tips.

Mond- en tandhygiëne Geüpdatet op 02/06/2008 - 00h00

Een goede mond- en tandhygiëne moet van jongsaf aan aangeleerd worden. Om dat te kunnen doen, moet men wel over correcte informatie beschikken en over overtuigende argumenten. Doe niet alleen de quiz, maar lees ook het commentaar bij elke vraag. Het...

Meer artikels