PUBLICITÉ

Hoe is listeriose te voorkomen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 23/09/2008 - 00h00
-A +A

De listeria bacterie vermenigvuldigt zich in bepaalde zuivelproducten waar onzorgvuldig mee wordt omgesprongen. Ze is vooral gevaarlijk voor minder weerbare mensen (kleine kinderen, zwangere vrouwen, bejaarden). Als u de nodige voorzorgen neemt, zult u zich veel narigheid besparen.

PUB

Listeriose is gevaarlijk voor wie minder weerstand heeft

Listeria komt op een natuurlijke manier voor in onze omgeving en ook in het darmstelsel van heel wat dieren. In lage dosissen is deze bacterie ongevaarlijk. Maar als ze zich vermenigvuldigt in bepaalde eetwaren, vooral in vlees, zuivelproducten en rauwe groenten, kan ze leiden tot listeriose, een ziekte die vooral mensen met verlaagde weerstand treft: pasgeboren baby's, kleine kinderen, mensen van boven de 70, personen met immunodeficiëntie en zwangere vrouwen. Tijdens de zwangerschap is listeriose weliswaar ongevaarlijk voor de moeder, maar daarentegen zeer gevaarlijk voor de foetus (als de aandoening op tijd wordt vastgesteld, kan een antibioticabehandeling het onheil voor de baby alsnog afwenden).
Listeriose tast meestal het hersenvlies aan en kan leiden tot hersenvliesontsteking, maar ze kan ook op de ogen en zelfs op het hart slaan.

Hoe listeriose te voorkomen?

Mensen die gevoelig zijn voor listeriose moeten bepaalde eetwaren vermijden en een aantal hygiëneregels rond voeding in acht nemen.

Eetwaren
Mijd bepaalde zeevruchten en vis: schelpen, gerookte vis, surimi, tarama.
Mijd bepaalde soorten charcuterie: ingewanden, pastei, foie gras, bereidingen in gelei.
Mijd bepaalde zuivelproducten: rauwe melk en kaas op basis van rauwe melk.
Eet bij voorkeur harde kazen zoals gruyère, en smeltkazen.
Verwijder altijd de korst van de kaas, en zeker de korst van zachte kazen
Drink bij voorkeur gepasteuriseerde, UHT of gesteriliseerde melk.
Mijd rauwe gekiemde granen zoals soja.

Bereiding van de maaltijden
Was het fruit, de groenten en de kruiden zorgvuldig.
Bak of herbak het vlees, de vis of het de spek door en door
Bewaar rauwe/verse en gebakken eetwaren apart.
Verbruik restjes en herverwarmde schotels zo snel mogelijk.
Verbruik potten mayonaise zo snel mogelijk na opening.
Maak de koelkast en het aanrecht regelmatig schoon en ontsmet ze met bleekwater.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 23/09/2008 - 00h00 Impact médecin, Nutrition, november 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kaas: voor het beste met uitsluiting van het slechtste! Geüpdatet op 27/08/2002 - 00h00

Harde en zachte kazen maken reeds sinds mensenheugenis deel uit van onze voeding. Kaas bevat veel calcium en andere voedingsstoffen. Maar sommige kazen bevatten veel vet, vaak te veel, en zijn soms een bron van infectie.

Meer artikels