PUBLICITÉ

Hoe is een maagzweer te herkennen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/06/2017 - 16h09
-A +A

Een maagzweer ontstaat door een letsel in de maagwand. De wonde veroorzaakt pijn die na elke maaltijd verergert.

Maar een maagzweer kan ook andere symptomen uitlokken.

PUB

Wat zijn de uitwendige tekenen van een maagzweer?

De belangrijkste oorzaak van maagzweren is de Helicobacter pylori, een bacterie die bestand is tegen het zuur in de maag. Maar een maagzweer kan ook het gevolg zijn van langdurig gebruik van niet-steroïde ontstekingsremmers zoals aspirine en ibuprofen.

De wonde - een rauwe plek in de maagwand - veroorzaakt pijn en een branderig gevoel die allebei erger worden bij contact met het verteerde voedsel. De maagpijn wordt daarom ook typisch na elke maaltijd erger. Andere typische verschijnselen bij een maagzweer zijn een snel opkomend verzadigingsgevoel en een opgeblazen gevoel. Bij gevorderde gevallen treden soms gewichtsverlies en braken op.

Een zweer kan vanzelf genezen, al blijft het gevaar voor hervallen wel bestaan.

Als de zweer niet geneest of niet behandeld wordt, kan er een bloeding optreden en kan er bloed in het spijsverteringskanaal terechtkomen. Bloedsporen in de stoelgang of zwarte stoelgang kunnen daarop wijzen, net als bloedarmoede. Een andere, maar zeldzame complicatie is de perforatie van de maagwand. Dat leidt tot felle buikpijn en peritonitis of buikvliesontstekingen. In dat geval moet u meteen naar een arts!

Hoe wordt een maagzweer behandeld?

Een maagzweer word behandeld met een antibioticakuur van verschillende weken.

Die moet de Helicobacter pylori-bacterie uitschakelen. Ook maagzuurremmers zijn in dit geval aangewezen, net als maagwandbeschermers om de wonde te laten genezen en de maagwand te beschermen tegen irriterende stoffen. Die laatste moeten ingenomen worden tot de zweer volledig genezen is.

Daarnaast moeten alle zure en irriterende voedingsmiddelen absoluut vermeden worden. Dus geen kruiden, peper, mosterd, pimenten of nootmuskaat, maar ook geen koffie, chocolade, enz.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 06/03/2012 - 14h25 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 21/06/2017 - 16h09

Manuel Merck, Uitgeverij Larousse.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Een bacterie die maagzweren veroorzaakt Gepubliceerd op 13/10/2014 - 17h13

In 2005 wonnen de Australische wetenschappers Barry Marshall en Robin Warren verdiend de Nobelprijs Geneeskunde voor hun ontdekking van Helicobacter pylori, de bacterie die maagzweren veroorzaakt. Niemand geloofde hun theorie, en ze moesten tien jaar...

Cranberry's kunnen maagzweren voorkomen Geüpdatet op 06/12/2005 - 00h00

Voedingssupplementen op basis van cranberrysap blijken inderdaad een antibacteriële werking te hebben. Cranberry's (Amerikaanse veenbessen) helpen niet alleen blaasontstekingen te voorkomen, maar ook maagzweren.

Meer artikels