PUBLICITÉ

Hoe herkent u ijzertekort en bloedarmoede?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/01/2015 - 17h43
-A +A

Vrouwen krijgen makkelijk ijzertekort, vooral in hun vruchtbare jaren. Dat is vaak te wijten aan het bloedverlies tijdens de maandstonden.

Maar soms ligt de oorzaak bij de voeding of bij bloedingen in het maag-darmkanaal.

De tekenen die duidelijk wijzen op ijzertekort zijn onder meer een bleke huidskleur, vermoeidheid en neerslachtigheid.

PUB

Van ijzertekort naar bloedarmoede

IJzer is essentieel voor onze gezondheid. Het is belangrijk voor de werking van heel wat eiwitten en enzymen in ons lichaam. IJzer bestaat vooral uit hemoglobine, een eiwit dat de rode bloedcellen gebruiken om zuurstof te vervoeren.

Als onze ijzervoorraad te laag wordt, zal dus ook de toevoer van zuurstof naar bepaalde organen dalen omdat het lichaam niet genoeg hemoglobine heeft. We spreken dan van bloedarmoede.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie spreekt men van bloedarmoede als de concentratie hemoglobine lager is dan 13 g/dl bij mannen en 12 g/dl bij vrouwen.

IJzertekort: vooral vrouwen zijn het slachtoffer

Meestal is ijzertekort te wijten aan een slechte voeding (vooral in ontwikkelingslanden) en/of aan overvloedige menstruatie met een daling van het aantal rode bloedcellen als gevolg van het bloedverlies.

IJzertekort komt ook heel veel voor bij zwangere vrouwen. Tijdens de zwangerschap is de ijzerbehoefte namelijk veel groter.

Bloedarmoede is ook vaak het gevolg van licht maar veelvuldig bloedverlies in het maag-darmkanaal, bijvoorbeeld door inname van geneesmiddelen zoals aspirine en ontstekingsremmers. Het fenomeen kan ook te wijten zijn een ontsteking - die voor de rest geen symptomen geeft - of aan kanker in het maag- darmkanaal. 

Omdat er in rood vlees veel ijzer zit, hebben vooral vegetariërs meer last van ijzertekort.

Maar ook in heel wat granen of groenten zit ijzer, al is het in kleinere hoeveelheden. Vegetariërs kunnen dus ook langs die weg evenwicht brengen in hun voeding.

Strenge diëten en slechte eetgewoonten zijn af te raden als u bloedarmoede wilt voorkomen.

Initialement publié par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 21/12/2012 - 12h50 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 26/01/2015 - 17h43

Dokter Vanhalewyn, coördinator in het Franstalige SSMG (Société Scientifique de Médecine Générale)

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ