PUBLICITÉ

Hoe herken je een depressie bij adolescenten?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/06/2013 - 15h37
-A +A

De meeste symptomen van een depressie bij volwassenen, komen ook voor bij adolescenten die depressief zijn, maar een aantal symptomen zijn specifiek voor jongeren. Ze moeten dan ook in de gaten gehouden worden.

PUB

Depressie bij tieners

Depressies komen niet alleen voor bij volwassenen. Ze kunnen in verschillende vormen voorkomen bij 1 à 10% van de adolescenten. Bij het optreden van depressies kan ook erfelijkheid een rol spelen. Een adolescent van wie een van de ouders aan een depressie lijdt, heeft een verhoogd risico op depressie en dat is nog meer het geval wanneer de ouder op jongere leeftijd een depressie kreeg.
Ander feit is dat meer dan de helft van het aantal gevallen van zelfmoordgedrag veroorzaakt wordt door een depressie.

 

Hoe herken je een depressie bij een adolescent?

De eerste tekenen van depressie zijn dezelfde bij volwassenen als bij adolescenten, maar er zijn ook symptomen die specifiek zijn specifiek voor depressie bij adolescenten.
Een depressie gaat meestal gepaard met een permanente triestheid, een verlies aan belangstelling en of plezier, een laag zelfbeeld, slaapstoornissen, een vertraagde psychomotoriek, een verstoorde eetlust, vermoeidheid en concentratiemoeilijkheden.

Bij adolescenten kunnen daar nog andere symptomen bijkomen:

  • Minder goede schoolresultaten, verminderde prestaties.
  • In zichzelf gekeerd zijn, afwezigheid, schijnbare onverschilligheid, een gevoel van nutteloosheid, afgematheid, het gevoel niet begrepen te worden, of prikkelbaarheid en agitatie.
  • Geweldpleging, verbaal geweld.
  • Substantiemisbruik: alcohol, drugs, geneesmiddelen (anxiolytica, hypnotica).

Deze twee laatste symptomen wijzen op gedrag dat destructief is voor de gezondheid en dat kan leiden tot risicogedrag en ook zelfmoordgedrag.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 18/12/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 18/06/2013 - 15h37

Een depressiegids van het Franse Institut national de prévention et d'éducation pour la santé (INPES) en het ministerie van Volksgezondheid, september 2007.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ik heb een depressie geërfd... Geüpdatet op 01/02/2005 - 00h00

Het was al bekend dat een depressieve vader of moeder hebben, een risicofactor is bij kinderen en adolescenten om zelf een depressie te krijgen. Uit een nieuwe, aanvullende studie blijkt nu dat dit risico nog groter is als één van de ouders EN één va...

Meer artikels