PUBLICITÉ

Hoe herhaal je het best als de examens naderen?

Gepubliceerd door Mélina Darcam, Psychonet Production op 17/06/2003 - 00h00
-A +A

De lessen zijn achter de rug en de stapels syllabi die u daaraan hebt overgehouden, moeten nu ook in uw hoofd geraken: de blok begint! Maar wat gebeurt er precies in uw hersenen als u iets bijleert? Hoe optimaliseert u uw geheugen… zonder kunstmatige stimuli? De raad van de Franse professor en farmacoloog Giroud.

PUB

Als herinneringen zich een weg zoeken...

Wist u dat in uw hersenen een ware jungle schuilgaat? De 100 miljard neuronen in uw brein hebben immers een lichaam en een aantal armen die elkaar kruisen en zo een gigantisch netwerk vormen. Deze zenuwcellen verwerken en verspreiden de boodschappen die ze via uw vijf zintuigen ontvangen. Als u een les instudeert, volgt de informatie een specifieke weg door dit neuronale oerwoud… en dat is het traject dat u tijdens het examen zal moeten terugvinden om de herinnering weer naar uw bewustzijn te halen en uw zenuwen wat te ontspannen! Maar de "postbode" die met het bericht door uw hersenen fietst heeft geen plannetje of routebeschrijving om zijn bestemming te vinden! Het enige middel voor hem om zijn doel te bereiken, is een propere en vrije weg. En daarvoor bestaat er maar één oplossing: al lang op voorhand beginnen te studeren…

De sleutel van het succes

Herhalen consolideert de herinnering door het pad tussen de vele neuronenbanen door te effenen. De efficiëntie ervan ligt in een aantal criteria zoals aandacht, de herhaling, de methodologie en vooral een goede levensstijl. Professor Giroud, farmacoloog aan het Institut Cochin en expert bij de WGO, wijst erop dat "een examen moet worden voorbereid zoals een sportwedstrijd. Het geheugen is als een spier die we moeten voeden, die we zuurstof moeten geven en die rust moet krijgen". Ja hoor, de vaklui raden u zelfs aan tijdig te rusten! Slaap is immers heel belangrijk tijdens de blok, omdat u zo de informatie die u de dag ervoor hebt verworven, kan reactiveren en uw herinneringen kan consolideren. Ondanks deze goede raad die vooral op gezond verstand berust, kan u misschien ooit toch eens in de verleiding komen om een paar van die "wondermiddeltjes" te proberen die bij de apotheek worden verkocht… Maar hoe efficiënt zijn die eigenlijk?

Gepubliceerd door Mélina Darcam, Psychonet Production op 17/06/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Blokperiode: een gebruiksaanwijzing Geüpdatet op 12/06/2007 - 00h00

De examens komen er aan, het is hoog tijd voor een doeltreffende blokperiode . Dat kan niet zonder een gezonde en evenwichtige voeding en voldoende slaap. Alleen zo kan men de examenperiode tot een goed einde brengen.

Meer artikels