PUBLICITÉ

Hoe helpt u een familielid dat in een rusthuis woont?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/12/2015 - 12h17
-A +A

Met de vergrijzing van de bevolking neemt het aantal mensen toe dat een familielid heeft dat in een rusthuis verblijft. Hoe kunt u als valide persoon de mensen in zo’n tehuis helpen?

PUB

Een bezoek aan een familielid dat in een rusthuis woont: altijd een goed idee!

Het eerste antwoord is natuurlijk: breng ze een bezoek. Eenzaamheid is vaak het eerste waarover mensen in een rusthuis klagen. Als u regelmatig op bezoek gaat, kunt u bovendien eventuele beginnende gezondheidsproblemen op tijd herkennen, zoals gewichtsverlies, cognitieve problemen (zoals het geheugen) die verslechteren, enz. De familieleden kunnen die dan signaleren aan het verplegend personeel. Deze mensen staan natuurlijk als eerste in voor de gezondheid van de patiënten, maar vergeet niet dat het personeel in rusthuizen soms onderbemand is. Familieleden die mee een oogje in het zeil houden zijn dan vaak een kostbare hulp.

Regelmatig op bezoek gaan is ook de beste manier om gevallen van oudermishandeling te voorkomen. Die zijn weliswaar zeldzaam, maar ze komen nog altijd te veel voor. Volgens de vzw Respect Seniors die de gevallen van oudermishandeling in Wallonië registreert, vindt 26% van de gevallen van oudermishandeling in een tehuis plaats, en 18,13%  gebeurt door de werknemers in deze instellingen. Helaas gebeurt het ook dat een bejaarde in een rusthuis mishandeld wordt door een familielid.

Wat meenemen voor familieleden die in een rusthuis verblijven?

Alles hangt af van het familielid in kwestie en van zijn interesses. Het traditionele geschenk zijn boeken, kruiswoordraadsels en bloemen. Maar sommige bejaarden willen misschien liever wat meer leven in hun omgeving zien. Planten in een pot zullen dan zeker welkom zijn. Ook foto’s van de familie, van de kleinkinderen of de achterkleinkinderen enzovoort creëren altijd een warme sfeer. Kortom, alles wat de bejaarde helpt om zich in het rusthuis even goed te voelen als thuis!

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 15/06/2015 - 12h10 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 04/12/2015 - 12h17

Respect Seniors

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Waarop moet u letten bij de keuze van een rusthuis? Geüpdatet op 02/12/2015 - 16h36

De beslissing om naar een rusthuis te gaan of om er een familielid onder te brengen, is nooit gemakkelijk. Toch kan deze beslissing voor de persoon in kwestie een echte verbetering zijn. Op voorwaarde welteverstaan dat men de juiste instelling kiest.

Meer artikels