PUBLICITÉ

Hoe groter de tailleomtrek hoe groter het gevaar voor het hart

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 29/11/2005 - 00h00
-A +A

Om het cardiovasculaire risico van overgewicht te evalueren is het niet zozeer het lichaamsgewicht op zich dat belangrijk is, maar wel de tailleomtrek. Hoe groter die is, hoe groter het risico voor het hart. En nog verrassender is dat de heupomtrek eerder een gunstig gezondheidseffect heeft. Ronde vormen bieden dus voordelen!

PUB

Tot op vandaag werd de Body Mass Index (BMI) rechtstreeks in verband gebracht met het cardiovasculaire risico. De BMI wordt berekend door het lichaamsgewicht in kilogram te delen door de lichaamslengte in meter in het kwadraat. Bijvoorbeeld: 58 kg/1,70 x 1,70= 20. Dat verband is er nu ook nog, maar het bepalen van het risico kan nog doeltreffender: door het meten van de tailleomtrek. Dat kan met een gewone lintmeter. Vanaf 99 cm bij mannen en 97,4 cm bij vrouwen stijgt het cardiovasculaire risico met 33%. Met elke extra 5 cm stijgt het risico telkens met 12%. De toename is proportioneel en bijna mathematisch.

Een onderzoek in 52 landen

Hoe weet men dat? Door een gigantische studie uit te voeren bij 27.000 mensen waarvan er meer dan 12.000 een infarct hadden. In vergelijking met 14.000 controlepersonen hadden de mensen die een infarct doormaakten een grotere tailleomtrek. De studie suggereert zelfs dat de lintmeter een betere risicovoorspeller is dan de weegschaal. Het onderzoek had plaats in 52 landen en het toonde aan dat de BMI verschilt van werelddeel tot werelddeel, maar ook dat het verschil niet representatief genoeg is. Aziaten wegen het minste en worden gevolgd door Europeanen, Afrikanen en Zuid-Amerikanen. Daarna komen Noord-Amerikanen en Australiërs. Verder is het een feit dat iemand die sportief en gespierd is, een hoge BMI heeft, terwijl een ouder, sedentair iemand een lage BMI kan hebben. Het zijn de spieren die het verschil maken. De verhouding tussen heup- en tailleomtrek is wel relevant omdat die wijst op het vetgehalte. Zo is er tussen de 20% van de mensen met het laagste lichaamsgewicht in de studie en de 20% van de zwaardere personen een risico op een hartinfarct dat 2;5 keer zo groot is.

Wat moet u onthouden?

Eerst en vooral dat bij elke centimeter van de tailleomtrek het risico op een infarct met 2% stijgt (12% per 5 cm om precies te zijn). Met andere woorden: elke centimeter telt. Dat bevestigt de stelling dat het lichaamsgewicht best niet stijgt met de leeftijd. Om dat te vermijden, zijn er twee mogelijkheden: meer lichaamsbeweging door meer aan sport te doen bijvoorbeeld, of wat minder eten. Niet noodzakelijk elke dag, maar toch minstens af en toe. De tailleomtrek is dus beter niet te groot, maar dat geldt niet voor de heupomtrek. Ja dames, zo is het, ronde heupen doen het risico op een hartinfarct dalen. Men weet niet goed hoe dat komt, maar het is wel een feit. Het risico daalt met 25% vanaf een omtrek kleiner dan 109,8 cm bij vrouwen en 105 cm bij mannen. Dat bevestigt wat al geweten was: niet de gynoïde obesitas (peervorm of obesitas onder de gordel) is gevaarlijk voor het hart, maar wel de androïde obesitas (appelvorm of overgewicht hoger dan de taille). Heren, aan u om aan uw buikspieren te werken!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 29/11/2005 - 00h00 Yusuf S. Lancet. 2005 Nov 5; 366(9497):1640-9; Jurca R. AHA 15 nov 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De tailleomtrek telt mee Gepubliceerd op 14/07/2008 - 00h00

Volgens een grootschalige Europese studie zijn het lichaamsgewicht, maar ook de tailleomtrek -die aangeeft waar het lichaamsvet zich bevindt- krachtige indicatoren voor het risico op vroegtijdig overlijden. Tekst en uitleg.

Controleer uw tailleomtrek! Geüpdatet op 05/02/2008 - 00h00

Het meten van de tailleomtrek is heel eenvoudig en het is een goede indicator van het metabool syndroom. Als de omtrek van uw taille abnormaal hoog is, hoger dan 88 cm voor vrouwen en hoger dan 102 cm voor mannen, dan is uw cardiovasculair risico ver...

Meer artikels