PUBLICITÉ

Hoe groot is uw risico op borstkanker?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/11/2016 - 12h48
-A +A

In verband met borstkanker bestaan er heel wat risicofactoren. Hoe meer factoren op u van toepassing zijn, hoe meer risico u loopt. Het is voor u belangrijk te weten hoe groot uw risico op borstkanker is: het zal u toelaten preventiemaatregelen te nemen die u tegen deze kanker zullen beschermen.

PUB

Hoe oud bent u?

Borstkanker treft zelden vrouwen jonger dan 30 jaar. Maar hoe ouder men wordt, hoe groter het risico, in het bijzonder na de menopauze. In driekwart van de gevallen, ontwikkelt borstkanker zich bij vrouwen ouder dan 50 jaar.

Op welke leeftijd trad uw eerste menstruatie op?

Wie voor het eerst gemenstrueerd heeft vóór de leeftijd van 12 jaar, heeft een verhoogd risico op borstkanker.

Hoe oud was u toen uw eerste kind geboren werd?

Geen kinderen gehad hebben of een eerste kind gehad hebben op latere leeftijd (na 35 jaar) verhoogt het risico op borstkanker.

Op welke leeftijd is bij u (of bij uw moeder) de menopauze ingetreden?

Er is een verhoogd risico op borstkanker wanneer de menopauze op latere leeftijd intreedt. Het is hoogstwaarschijnlijk dat uw menopauze intreedt op dezelfde leeftijd als bij uw moeder.

Hebt u een hormonale substitutietherapie van de menopauze gevolgd?

Het volgen van een hormonale substitutietherapie (HST) verhoogt het risico op borstkanker. Hoe langer de therapie gevolgd werd, hoe groter het risico. Het is dus aanbevolen een HST niet langer te volgen dan nodig is: alleen zolang men echt last heeft van de symptomen van de menopauze.

Hebt u familiale antecedenten van borstkanker?

Sommige erfelijke factoren verhogen het risico op borstkanker. Het risico is des te groter naarmate familieleden op vrij jonge leeftijd borstkanker hebben gehad.

Hoe zit het met uw gewicht?

Het teveel aan vetweefsel verhoogt het risico op borstkanker: vrouwen ouder dan 50 jaar met obesitas lopen meer risico dan vrouwen van dezelfde leeftijd met een normaal gewicht. Een normaal gewicht behouden, zelfs na de menopauze, is dus een goede manier om het risico op borstkanker te verlagen.

Drinkt u alcohol?

Vanaf één glas alcohol per dag, stijgt het risico op borstkanker met 30%.
(Bron: Thun MJ, Peto R, et coll., N Engl J Med 1997;337(24):1705-14.)

Eet u dikwijls industriële producten die transvetzuren bevatten (gefrituurde of gepaneerde gerechten, ontbijtkoeken...)?

Onderzoeken tonen aan dat het borstkankerrisico tweemaal zo groot is bij de vrouwen met de hoogste transvetzuurgehaltes, in vergelijking met de vrouwen met de laagste transvetzuurgehaltes. Gehydrogeneerde transvetzuren worden in de industrie veel gebruikt. Men vindt ze in zeer veel industrieel bewerkte producten: ontbijtkoeken, bladerdeeg, pizza's, industrieel brood, beschuiten, ontbijtgranen, chips, industriële margarines, gebak, zoutjes, zoete koekjes, chocoladerepen, smeerpasta, chocolade, bereide gerechten, gepaneerde voedingsmiddelen, enz.
(Bron: Etude E3N, Chajès V. et Clavel-Chapelon F., december 2008.)

Hoeveel porties fruit en groenten eet u?

Fruit en groenten spelen een beschermende rol tegen de meeste kankers. Vrouwen die minstens vijf porties fruit en groenten per dag eten, zouden hun risico op borstkanker zien verminderen met 23% ten opzichte van vrouwen die minder dan twee porties per dag eten. Dit effect zou nog tienmaal groter zijn bij vrouwen met een genetische aanleg voor borstkanker.
(Bron: Nurses' Health Study.)

Beoefent u een fysieke activiteit?

Wie regelmatig een fysieke activiteit beoefent, beschikt over een zeer belangrijke beschermingsfactor tegen borstkanker. Na de menopauze, kan het risico met 30 tot 40% verminderen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 09/02/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 02/11/2016 - 12h48
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Tibolon in de menopauze: een geneesmiddel zonder risico’s? Geüpdatet op 22/11/2016 - 15h21

Tibolon wordt gebruikt om symptomen van de menopauze te behandelen. Het is al sinds 1988 op de markt en is bij ons vanaf 2000 geleidelijk aan verspreid geraakt. Het middel geldt als een interessant alternatief voor de traditionele hormoontherapieën,...

Borstkanker: de grote vragen Gepubliceerd op 17/10/2011 - 14h50

Borstkanker is de belangrijkste doodsoorzaak door kanker bij vrouwen. Borstkanker ontstaat meestal uit de klierlobjes of kanalen van de borstklier. De precieze oorzaak van de kanker is niet bekend, maar men kent wel een aantal risicofactoren.

Meer artikels