PUBLICITÉ

Hoe groot is de kans dat u nierstenen krijgt?

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 21/09/2012 - 14h24
-A +A

Een niersteen is een kristallisatie van bepaalde stoffen in de nieren of in de urinewegen. Meestal wordt de steen vanzelf afgevoerd met de urine. Maar soms is hij zo groot dat hij geblokkeerd raakt en dat veroorzaakt een enorm pijnlijke nierkoliek.

Welke mensen lopen kans om zulke nierstenen te krijgen?

PUB

Nierstenen: wie zijn de risicopersonen?

Een nierkoliek is een pijnlijke niercrisis die vaak voorkomt en wordt uitgelokt door de vorming van gruis in de nieren. Geschat wordt dat 10% van de bevolking vroeg of laat te kampen krijgt met een nierkoliek. Wie zijn de risicopersonen? We zetten enkele feiten op een rijtje.
Mannen krijgen twee keer zo vaak te maken met nierstenen dan vrouwen.
Nierkolieken treden vaak op bij veertigjarigen.
Mensen met een persoonlijk antecedent van nierkolieken. Bijna 50% van de mensen die een nierkoliek krijgen, hervallen binnen tien jaar.
Bij familiale voorgeschiedenis van nierkolieken.

  • Mensen met bepaalde nierziekten.
  • Mensen met bepaalde stofwisselingsziekten: cystinurie, glutenintolerantie, hyperoxalurie, hypercalcemie, hyperparathyroïdie, enz. 
  • Mensen met een te hoge bloeddruk. Verhoogde bloeddruk verdubbelt het risico op nierstenen. 
  • Mensen die herhaaldelijk last hebben van urinewegeninfecties
  • Mensen die heel weinig drinken. Geconcentreerde urine werkt de vorming van nierstenen in de hand. 
  • Mensen die in warme landen leven of in zeer warme omgevingen werken (koks bijvoorbeeld).
  • Mensen die bepaalde geneesmiddelen nemen, waaronder diuretica en zuurremmende geneesmiddelen op basis van calcium. 
  • Mensen met een te eiwitrijke voeding (eiwitten verhogen de hoeveelheid calcium, oxalaat en urinezuur in de urine en verminderen het citraat, een beschermend element). 
  • Mensen met een calciumtekort (anders dan algemeen wordt gedacht, beschermt de kalk in de voeding tegen nierstenen). 

Nierstenen voorkomen

Als u aan een van deze criteria beantwoordt en niets aan deze risicofactoren kunt veranderen, is de hoeveelheid vocht die u opneemt de beste preventie tegen nierstenen. Met andere woorden: drink veel (water, fruitsap, bouillon, thee) en regelmatig - minstens twee liter per dag, gespreid over de hele dag.
Voor de rest hangt de preventie af van de aard van de stenen. Dat wil zeggen dat men in veel gevallen al een eerste nierkoliek moet hebben gehad om de samenstelling van de nierstenen te kennen. Het kan gaan om calciumoxalaat, calciumfosfaat, struviet, urinezuur of cystine.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 14/04/2009 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 21/09/2012 - 14h24

Mayo Foundation for Medical Education and Research (Ed). Diseases & Conditions - Kidney Stones, MayoClinic.com.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat eet ik om nierstenen te voorkomen? Gepubliceerd op 30/09/2015 - 14h41

Nierstenen - met de medische term lithiasis - zijn kristallen of stenen die zich in de urinewegen vormen en een plots opkomende, erg pijnlijke crisis kunnen uitlokken (nierkolieken). De stenen zijn te voorkomen door beter te eten en veel te drinken....

Nierstenen en nierkolieken: wat zijn de tekenen? Gepubliceerd op 03/05/2017 - 10h59

Nierstenen, in het vakjargon lithiasis, ontstaan als de minerale zouten die in de urine zitten zich in de nieren concentreren en ophopen. Nierstenen kunnen heel verschillend zijn van grootte. Ze kunnen de urinewegen blokkeren en hevige pijn veroorzak...

Nierstenen: wegspoelen met veel water Gepubliceerd op 20/04/2016 - 11h45

Bij alle soorten nierstenen is het belangrijkste probleem de verzadiging van de urine door substanties die een rol spelen bij de compositie van de niersteen. Veel water drinken heeft een verdunnend en weldoend effect, maar we moeten ook een hardnekki...

Stenen en lithiasis: waarom steeds meer slachtoffers? Gepubliceerd op 21/09/2012 - 16h07

Lithiasis treft zowat 1 à 2% van de bevolking, maar het aantal slachtoffers heeft tegenwoordig toch de neiging om te stijgen. Wat is er aan de hand? Welke zijn de oorzaken van de stijging van het aantal mensen met lithiasis ?

Meer artikels