PUBLICITÉ

Hoe groot is het risico op baarmoederslijmvlieskanker?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 23/11/2009 - 00h00
-A +A

Het baarmoederslijmvlies is het slijmvlies dat de binnenwand van de baarmoeder bedekt. Baarmoederslijmvlieskanker komt vaak voor. het is de vierde kanker bij vrouwen, na borstkanker, darmkanker en longkanker. Welke factoren vergroten het risico op het ontstaan van baarmoederslijmvlieskanker?

PUB

Baarmoederslijmvlieskanker is een hormoonafhankelijke kanker


De oorzaken van baarmoederslijmvlieskanker zijn nog altijd niet bekend, maar de oestrogenen, dat zijn de vrouwelijke geslachtshormonen, spelen zeker een belangrijke rol. Daarnaast zijn er ook al heel wat andere risicofactoren geïdentificeerd.

De risicofactoren van baarmoederslijmvlieskanker


Baarmoederslijmvlieskanker komt het vaakst voor bij vrouwen in de menopauze, vooral in de groep van 60- tot 70-jarigen. De kanker komt zelden voor bij vrouwen onder de 45.

Het risico op baarmoederslijmvlieskanker wordt vergroot als de oestrogenen in een grotere hoeveelheid dan normaal aanwezig zijn (ontregeld evenwicht tussen oestrogenen / progesteron). Om die reden spreekt men van een hormoonafhankelijke kanker. De ziekte wordt immers geactiveerd door de oestrogeenhormonen.

Ook langdurige blootstelling aan dit hormoon verhoogt het risico. Dat is bijvoorbeeld het geval met vrouwen die al op hun 12 jaar beginnen te menstrueren. Maar ook vrouwen die na hun 50e nog altijd hun maandstonden hebben (en die dus laat in de menopauze komen) of die een hormoonsubstitutietherapie uitsluitend op basis van oestrogenen gevolgd hebben. Samengevat kan men zeggen dat enkele jaren langer menstrueren dan het gemiddelde meer risico geeft op baarmoederslijmvlieskanker.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 23/11/2009 - 00h00 Nouvelle médecine, Centre Duke, uitgeverij Robert Laffont.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Baarmoederhalskanker en baarmoederkanker: het verschil Gepubliceerd op 10/02/2016 - 11h34

Zijn kanker van de baarmoederhals en kanker van het baarmoederslijmvlies of baarmoederkanker twee duidelijk te onderscheiden vormen van kanker ? Wat zijn de respectieve symptomen? Hebben ze verschillende oorzaken? En hebben ze dezelfde prognose? We z...

INTERVIEW: Relatie tussen de pil en borstkanker Geüpdatet op 03/12/2002 - 00h00

De meeste vrouwen die orale anticonceptiva (of voorbehoedsmiddelen) nemen, vragen zich af of ze daarmee geen risico lopen op borstkanker. We hebben de vraag voorgelegd aan Dr. David Elia, gynaecoloog.

Meer artikels