PUBLICITÉ

Hoe gaat snelwandelen in zijn werk?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 24/07/2014 - 17h31
-A +A

Wandelen is de meest natuurlijke en de makkelijkste lichamelijke activiteit die er bestaat. Iedereen kan het aan, tenzij er natuurlijk medische contra-indicaties zijn.

De snelle versie - het snelwandelen - is zelfs een Olympische discipline. Wilt u er eens van proeven? Deze tips zullen u helpen om goed van start te gaan en te profiteren van de voordelen van deze uithoudingssport.

PUB

Wat is snelwandelen precies?

Alles is een kwestie van tempo. We spreken van snelwandelen als er een parcours wordt afgelegd van 6-8 km/uur, dat is 1,5 tot 2 km per kwartier. In dat tempo wordt wandelen als een sport beschouwd.

Als het tempo nog hoger ligt, zitten we bij de echte atletieksporten. In wedstrijden kan het tempo dan gaan tot 15 km/uur. Maar wandelen in dat tempo gebeurt niet meer op een natuurlijke manier. We moeten dan anders gaan bewegen.

Er is ook wat we ‘normaal wandelen’ noemen - tussen 5 en 6 km/uur -, ‘traag wandelen’ - minder dan 5 km/uur - en, tussen die twee in, ‘goed doorwandelen’ met 4-5 km/uur. 

Snelwandelen, een "echte" sport die goed is voor de gezondheid

Het voordeel van snelwandelen vergeleken met joggen is dat het zonder schokken gebeurt. De gewrichten zijn dus tegen de trillingen beschermd. 

Wandelen is een volwaardige en complete sport die goed is voor de gezondheid.
Wandelen doet, afhankelijk van de snelheid, het lichaam in mindere of meerdere mate bewegen. Snelwandelen activeert het hart- en ademhalingsstelsel, het spierstelsel en de gewrichten. Het stimuleert vooral de bloedsomloop in de benen en versterkt de hartspieren. Als we lange tijd een flink tempo aanhouden, moet ook ons ademhalingsstelsel flink werken.
Wat de spieren betreft, zijn het vooral de billen en de dijen die moeten werken en dus versterkt worden. Maar ook de buikspieren zijn actief.
Bij het gebruik van stokken (nordic walking) wordt ook het bovenlichaam aan het werken gezet.

Is snelwandelen een geschikte sport om af te vallen?
Zoals bij alle sportdisciplines krijgt u van snelwandelen spieren, maar u zult ook meer calorieën verbranden. In een tempo van 6-8 km/uur verbruikt u ongeveer 250 calorieën per uur dat u wandelt. Als u wilt afvallen, moet u dus regelmatig en lang genoeg wandelen (meerdere sessies per week) en de activiteit in een globaal vermageringsprogramma integreren.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 24/07/2014 - 17h31

http://marchons.com/, http://www.cybermarcheur.com/.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Klaar om te joggen? Test uzelf in tien stappen Geüpdatet op 21/09/2016 - 10h08

U hebt beslist: dit jaar doet u mee aan de 20 km van Brussel. Maar om bij de duizenden Belgen te kunnen horen die minstens vier uur per week hardlopen of joggen en een echt trainingsprogramma volgen, moet u eerst uw prestatievermogen testen. Prof. Vé...

Chi va piano, va sano Geüpdatet op 15/02/2005 - 00h00

Uit een nieuwe studie over zwaarlijvigheid blijkt dat het looptempo - van wandelen tot hardlopen - niet noodzakelijk recht evenredig is met het percentage gewichtsverlies bij zwaarlijvige kinderen. Het komt er vooral op aan te bewegen!

Natuursporten: tips voor een geslaagde eerste trail Geüpdatet op 18/08/2016 - 15h48

Trail running of trekken in de bergen - naast trails zijn er ook ultratrails met langere afstanden - wordt almaar bekender. Fans van deze natuursport krijgen zo de kans om zich te testen op hellingen en bergpaden, al dan niet bezaaid met keien. Profl...

Veilig wandelen in de zomer Gepubliceerd op 07/07/2015 - 11h13

Bent u van plan om deze zomer te gaan wandelen? Deze tips zullen u helpen om veilig te wandelen en ook zin doen krijgen om het opnieuw te doen. Want wandelen is een uitstekende oefening om uw lichaam en geest te stimuleren. Dit zijn enkele tips en vo...

Meer artikels