PUBLICITÉ

Hoe eet u ’s zomers zeevruchten zonder ziek te worden?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 31/07/2014 - 10h37
-A +A

‘s Zomers zijn de mosselen, oesters en garnalen ronduit verleidelijk!

Ze zijn snel zelf te bereiden of een leuke aanleiding om tijdens de vakantie eens op restaurant te gaan. Maar hoe kunt u ze veilig eten en een voedselvergiftiging voorkomen?

Paule Neyrat, diëtist en voedingsdeskundige, legt het ons uit.

PUB

Hoe koopt en eet u ‘s zomers mosselen?

Het mosselseizoen begint in juli en eindigt in december.
De zomer is dus het goede moment om mosselen te eten.
Mosselen worden per liter - of kilo - verkocht. In één kilo zit grosso modo 750 gram schelpen en ongeveer 250 gram vlees. Reken voor mosselen die u thuis maakt op één kilo per persoon.

Maar mosselen zijn kleine, kwetsbare diertjes die snel sterven, zeker bij warm weer. Behandel ze dus met de nodige omzichtigheid.

Koop ze op de markt of in de supermarkt bij voorkeur vóór 10 uur.
Controleer of ze goed nat zijn en glanzen en of de schelp niet openstaat (ook al zegt de marktkramer u dat ze weer dichtgaan!). Neem er gerust een handvol van in uw hand om ze te wegen. De mosselen moeten zwaar zijn en vol water zitten. Als ze te licht zijn of hol klinken, zijn ze dood of beschadigd en dus niet eetbaar.

Koop bij de visboer liefst geen zogenaamde 'gewassen' of 'kookklare' mosselen. Die zijn namelijk van de baard ontdaan. De baard zijn de sterke, vezelachtige draden waarmee de mossel aan de schelp vastzit. Als je die eraf haalt, verwond je de mossel en sterft hij langzaam.

Mosselen: hoe moet u ze eten?

Als u de mosselen niet meteen klaarmaakt, zet ze dan koel weg (in de groentebak van de koelkast). Laat ze er wel niet langer dan 12 uur zitten.
Om de mosselen schoon te maken en de baard te verwijderen, doet u ze het best in de gootsteen die u eerst vol water laat lopen. Ga er een paar keer door met uw hand, laat ze 10 minuten staan en gooi dan al de mosselen weg die komen bovendrijven. De kapotte mosselen gaan natuurlijk ook de vuilnisemmer in. Maak de mosselen niet langer dan twee uur voor u ze en marinière klaarmaakt (in witte wijnsaus) schoon (vanwege de baard).

Mosselen met friet op restaurant? 
Laat gesloten exemplaren onverbiddelijk links liggen.

Oesters en andere schelpdieren in de zomer

De tijd dat we oesters alleen in de maanden met een R konden eten, is voorbij. Vroeger bestond het gevaar dat ze in de andere maanden (mei, juni, juli en augustus) tijdens het transport slecht werden door de warmte.

Maar de zomer is anderzijds wel de periode waarin oesters zich voortplanten. Ze bevatten dan een hoeveelheid melkachtig vocht dat door sommige mensen niet op prijs wordt gesteld. Daarom concentreren de meest broedbanken zich nu op de productie van zogenaamde triploïde oesters, dat zijn (holle) oesters die tijdens de bevruchting steriel zijn gemaakt en dus het hele jaar door verkocht kunnen worden.

Als u oesters koopt - triploïde of gewone – let er dan op dat ze allemaal goed gesloten zijn. En laat ze niet te lang in de koffer van uw auto liggen. Het kwik kan er oplopen tot 30°C en zelfs een koeltas helpt dan niet!

Oesters: hoe moet u ze eten?
Als u - op restaurant of thuis - een oester, een kokkel of een ander rauw schelpdier eet, laat ze dan liggen als ze niet beweegt als u ze besprenkelt met citroen of azijn of als u er met uw vork in prikt. Want dan is de oester dood. Eet de oester ook niet op als ze vreemd ruikt. En spuw ze dan gerust uit als ze niet lekker smaakt.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 31/07/2014 - 10h37

http://www.anses.fr/fr/content/les-algues-vertes - http://www.anses.fr/fr/content/algues-vertes-baignade-et-consommation-de-coquillages

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Oppassen met mosselen! Geüpdatet op 23/02/2002 - 00h00

Het eten van mosselen zou u dit jaar darmstoornissen kunnen berokkenen. Mosselen uit Zeeland zouden geen probleem mogen stellen, maar wees toch maar voorzichtig.

Een evenwichtig menu voor de slanke lijn Geüpdatet op 19/10/2004 - 00h00

Een eenvoudig en smakelijk menu, arm aan vetten, bereid met seizoensproducten, dat een evenwichtige voeding brengt voor de hele familie, zonder het risico van gewichtstoename. En waarmee zelfs gewichtsverlies mogelijk is.

Meer artikels