PUBLICITÉ

Hoe eet ik het beste vis om de omega 3 niet verloren te laten gaan?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 21/12/2012 - 12h57
-A +A

Vis eten die veel omega 3 bevat is heel goed voor onze gezondheid, vooral dan voor ons hart- en vaatstelsel.

Maar om de kostbare omega 3 niet verloren te laten gaan, moeten we ook nog de juiste combinaties kiezen en de goede bereidingswijzen kennen!

Drie kneepjes om optimaal te profiteren van de omega 3 als we vis eten.

PUB

Vette vis, een goede bron van omega 3

Omega 3 zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die we alleen via onze voeding binnenkrijgen. Helaas nuttigen we ze niet in voldoende hoeveelheid.

Intussen kennen we wel allemaal de levensmiddelen met het hoogste gehalte aan omega 3. Het gaat vooral om vette vissoorten (makreel, sardienen, zalm, enz.) én om sommige plantaardige oliën (koolzaad-, walnoten-, lijnzaadolie).

Maar ook de wijze van bakken speelt een belangrijke rol en kan voorkomen dat de kostbare omega 3 bij de bereiding van deze levensmiddelen verloren gaat.

Het heeft met andere woorden geen zin om volop levensmiddelen te eten die veel omega 3 bevatten als die door de bereiding grotendeels vernietigd worden!

 

Tip nr. 1: ga voor een zachte bereidingswijze

Een te hoge temperatuur vernietigt de omega 3.

De omega 3 in vette vissoorten bijvoorbeeld zijn thermolabiele vetzuren, dat betekent dat ze extreem gevoelig zijn voor warmte en snel afgebroken worden als ze aan een te hoge temperatuur worden blootgesteld.

Om de omega 3 niet te beschadigen, is het dus beter om bereidingen met een hoge temperatuur te mijden en een zachte bereidingswijze te kiezen:

  • stomen,
  • pocheren,
  • aluminiumfolie,
  • au bain-marie,
  • marinade.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 21/12/2012 - 12h57 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 21/12/2012 - 12h57

Richard Beliveau et Denis Gingras, Les aliments contre le cancer : la prévention par l’alimentation, Uitgeverij Le livre de Poche. David Servan Schreiber, David, Anticancer, Robert Laffont.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Omega 3 en omega 6: een subtiel evenwicht Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Iedereen heeft het over omega 3 , de waardevolle vetzuren die we tekortkomen en waarvan de effecten zo heilzaam zijn voor de gezondheid. Het volstaat nochtans niet de aanvoer van omega 3 te verhogen om te genieten van de voordelen ervan. Hoe komt dat...

Omega 3? Goed, maar niet om het even wat! Geüpdatet op 09/11/2009 - 00h00

Omega 3-vetzuren zijn allemaal goed voor de gezondheid, maar sommige - de omega 3-vetzuren met lange keten (EPA en DHA) - bieden nog meer voordelen voor de gezondheid. Als u de verschillende soorten omega 3-vetzuren leert herkennen, zult u nog meer v...

Plantaardige olie: de wraak van omega 6... Gepubliceerd op 10/03/2015 - 16h47

De voorbije jaren zijn de omega-3-vetzuren de hemel in geprezen, en dat ten koste van de omega-6-vetzuren die als schadelijk werden bestempeld voor hart en bloedvaten. De American Heart Association (AHA) heeft onlangs een wetenschappelijk advies gepu...

Meer artikels