PUBLICITÉ

Hoe bronchiolitis bij pasgeborenen voorkomen?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 09/11/2001 - 00h00
-A +A

Met enkele zeer eenvoudige regels en gezond verstand kunt u het risico op verspreiding van het virus aanzienlijk beperken.

PUB

Voorzichtigheid ook thuis

Bronchiolitis door het respiratoire syncytiaal virus (RSV) komt vooral voor bij zeer jonge kinderen. Baby's jonger dan 3 maanden ontwikkelen zeer vaak een ernstiger klinische vorm, waarvoor soms opname in een ziekenhuis aangewezen is. Een baby jonger dan 6 weken moet steeds in het ziekenhuis worden opgenomen. Pasgeborenen en baby's jonger dan 3 maanden worden meestal besmet door zieke ouders of naaste familieleden.

Enkele aanbevelingen:

  • Jonge zuigelingen niet op het gelaat of de handen kussen.
  • Probeer de eerste levensmaanden situaties die een hoog risico inhouden, zoals een receptie bij terugkeer uit de kraamkliniek waarbij iedereen de baby eens wil vastnemen, te vermijden. Andere risicosituaties zijn een verjaardagsfeestje van een oudere broer of zus, waarbij de jonge kinderen zich rond de wieg verdringen, en het gezinsuitstapje 's op zaterdagnamiddag naar de dichtbijgelegen supermarkt, vooral als één van de ouders thuis bij de baby kan blijven.
  • Als iemand ziek is, vraagt u hem of haar om enkele dagen niet bij de baby te komen.
  • Iedereen die de baby verzorgt, moet vóór contact met het kind (verschonen, voeding, enz.) de handen goed wassen.
  • Breng een baby die in de herfst geboren is niet te snel naar een kinderdagverblijf. Probeer de baby zoveel mogelijk thuis te houden of bij een opvangmoeder te brengen die weinig kinderen bijhoudt.
  • Rook niet thuis of op andere plaatsen waar de baby komt. Passief roken is schadelijk voor de luchtwegen van de baby.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 09/11/2001 - 00h00 GROG (Groupes Régionaux et d'Observation de la Grippe), http://www.grog.org
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Gratis vaccinatie voor prematuren Geüpdatet op 14/01/2003 - 00h00

Het respiratoir syncytiaal virus (RSV) veroorzaakt - zoals men weet - vaak bronchopulmonale (luchtpijpen en longen) infecties bij zuigelingen. Er bestaat een efficiënt nieuw geneesmiddel dat echter zeer duur is en daarom voorlopig alleen bij prematur...

Luchtweginfecties bij kinderen Geüpdatet op 12/11/2002 - 00h00

Kleine kinderen lopen tijdens de wintermaanden vaak infecties op. Maar bij hen is het niet zozeer de griep die ravage aanricht, maar wel het respiratory syncytial virus (RSV).

Bronchiolitis: hoe te vermijden? Geüpdatet op 15/11/2005 - 00h00

Elk jaar, van oktober tot maart, worden duizenden baby's getroffen door een bronchiolitis-epidemie. Deze virusinfectie van de kleine bronchiën is weliswaar meestal matig ernstig, maar kan toch zeer zorgwekkend zijn bij de kwetsbaarste baby's. Vandaar...

Meer artikels