PUBLICITÉ

Hoe bewaren groenten het best?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 11/03/2008 - 00h00
-A +A

Groenten zijn belangrijk, maar in welke vorm is hun effect op onze gezondheid het grootst? Want je vindt ze in de handel vers, maar ook diepgevroren of in blik. Ziehier enkele punten ter vergelijking zodat u er optimaal profijt uit kunt halen.

PUB

Verse groenten

De beste verse groenten zijn zelfgekweekte groenten die we net voor de maaltijd plukken of binnenhalen. Op die manier blijven de vitamines het best bewaard. Groenten die we op de markt kopen, bij de boer of in de supermarkt, zijn al langer geoogst en hebben al een hele weg afgelegd voor ze in onze koelkast belanden. Bij elke stap daalt hun vitaminegehalte, van sommige kwetsbare vitamines zoals vitamine C is dat zelfs drastisch. De temperatuur, het licht, blootstelling aan de lucht (zuurstof) zijn allemaal factoren die de vitamines doden. En die verdwijnen nog eens massaal tijdens het bereiden van de groenten (wassen, koken, schillen…).

Diepvriesgroenten

En precies daarom kan de kwaliteit van de diepvriesgroenten concurreren met die van verse groenten. In de voedingsindustrie gebruiken ze bepaalde processen om de producten zo goed mogelijk te bewaren: de termijn tussen het oogsten en het verpakken wordt zo kort mogelijk gehouden, het transport gebeurt snel, de groenten worden zo min mogelijk geschild of gepeld en voor het invriezen geblancheerd. Het gaat hier om een thermische behandeling die de zuurstofmoleculen die de plantaardige cellen beschadigen, doodt en waarbij het leeuwendeel van de vitamines en andere microvoedingsstoffen bewaard blijft. Hou er wel rekening mee dat het vitaminegehalte nadien kan veranderen, afhankelijk van hoe lang de groenten in de diepvriezer bewaard worden en hoe de temperatuur is. Controleer dus geregeld de temperatuur van uw diepvriezer.
Let er ook op dat u de producten correct ontdooit. Voor de meeste producten geldt de regel dat hoe groter de termijn is tussen het ontdooien en het bereiden ervan, hoe meer vitamines er verloren gaan.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 11/03/2008 - 00h00 ConsoSanté, februari 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Diepvriesvoeding: verser dan vers? Geüpdatet op 05/10/2004 - 00h00

Heel wat mensen gaan ervan uit dat verse voeding veel lekkerder en voedzamer is dan diepvriesvoeding. De werkelijkheid is echter genuanceerder…

Reuma: 4 voedingswaren om op uw menu te zetten Gepubliceerd op 14/03/2018 - 12h58

Onze gezondheid wordt voor een groot deel bepaald door onze voeding. Al onze organen zijn erop aangewezen om goed te kunnen werken. Dat geldt evengoed voor onze gewrichten. Wat moeten we dan eten om reumatische pijnen te bestrijden?

Meer artikels