PUBLICITÉ

Hoe bewaart u verse producten?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 20/12/2016 - 11h49
-A +A

Verse producten - vlees, vis, zuivelproducten en kaas - bederven snel, de ene al wat sneller dan de andere. Hoe behandelt u de verse producten die u gewoonlijk koopt het best om te voorkomen dat u ze moet weggooien of een voedselvergiftiging oploopt?

PUB

Verse producten: basishygiëne

De meeste gevallen van voedselvergiftiging zijn aan de consument zelf te wijten en zijn terug te voeren op een slechte hygiëne.

Verse producten van dierlijke oorsprong (vlees,  gevogelte, vis en melkproducten) moeten na aankoop zo snel mogelijk de koelkast in. Zo voorkomt u dat de koudeketen (temperatuur van ongeveer 4°C) verbroken wordt en bacteriën - van sommige kunt u ziek worden! - zich ongestoord kunnen vermeerderen.

In grootwarenhuizen zijn deze producten voorverpakt in een bakje. Berg ze op in een plastic doos. Daar zijn twee redenen voor: de bakjes zijn door verschillende vreemde  handen gegaan die niet altijd proper zijn en het vocht dat uit het vlees loopt, kan gaan gisten.

Als u deze producten in de lokale winkel om de hoek koopt, bewaart u ze gewoon in het verpakkingspapier.

Verse producten: de voordelen van vacuüm verpakte waren

Om producten vacuüm te verpakken, wordt de lucht rond het voedsel verwijdert. Het is namelijk de lucht die de groei van bacteriën bevordert. Een luchtdicht verpakt vers product blijft verschillende dagen langer goed.

Als u in het grootwarenhuis of op internet vacuüm verpakte vis of vacuüm verpakt vlees koopt, bewaart u het voedsel natuurlijk in deze verpakking. Op de verpakking is altijd een uiterste consumptiedatum vermeld, maar u kunt die zonder probleem drie tot vier dagen overschrijden.

Alle slagers hebben tegenwoordig een vacuümtoestel. Vraag uw slager om het vlees dat u koopt zo te verpakken. Zo kunt u het groeperen en wint u tijd voor uw aankopen.

Maar u hebt er ook belang bij om u zelf zo’n machine aan te schaffen. Er bestaan verschillende merken van toestellen rond de honderd euro (zakken en bokalen incluis). Geen enkel model neemt veel plaats in en de investering is snel teruggewonnen omdat u zo veel minder eten zult weggooien en tijd wint.   

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 20/12/2016 - 11h49
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Leg uw voorraden aan om licht te koken Gepubliceerd op 18/05/2016 - 17h38

Een evenwichtige voeding en een slanke lijn staan of vallen bij de manier van koken. Gebrek aan een goede organisatie leidt er al te vaak toe dat we naar kant-en-klare schotels uit de supermarkt grijpen of naar de pizzeria om de hoek trekken. Dat zor...

Versheid van voedingswaren: hoe moet u ze bewaren… Geüpdatet op 21/08/2015 - 12h23

…en voedselvergiftigingen voorkomen? U weet het vast wel: alle bacteriën houden van warmte. In een warme omgeving gaan zich ze massaal vermeerderen en maken ze u ziek. Bewaar uw voedingswaren dus zo dat ze supervers blijven. We zetten de basisregels...

Meer artikels