PUBLICITÉ

Hoe bevordert u uw eigen geluk?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/03/2011 - 18h08
-A +A

Geluk kan een levensgeschenk zijn en duikt dan als het ware verrassend op, als een wilde plant die groeit waar je het niet zou verwachten. Zo'n plant kunt u echter ook zelf kweken, en uw werk als tuinier kan schitterende bloemen voortbrengen!

PUB

Een aantal psychologen van het laboratorium "Positieve emoties en psychofysiologie" van de universiteit van Michigan voerde het volgende experiment uit. Ze vroegen aan studenten om gedurende één maand elke avond de volgende vraag te beantwoorden: "Welke positieve elementen kan ik uit de voorbije dag halen, zowel uit de meevallers als uit de tegenslagen, zowel uit belangrijke als uit schijnbaar betekenisloze gebeurtenissen?"

Een maand later waren de studenten in positieve zin veranderd: hun psychische weerstand lag ver boven het gemiddelde. We kunnen dus wel degelijk onze frustratiedrempel voor negatieve ervaringen verhogen en nog meer leren te genieten van onze positieve ervaringen, gewoon door onze instelling te veranderen.

Als u altijd wilt bijleren, zult u automatisch gelukkiger worden. Zit u zich daarentegen voortdurend inwendig op te vreten, dan raakt u onvermijdelijk verzuurd. Evident, zegt u? Misschien wel, maar waarom passen we het dan niet met z'n allen toe?

Een ander voorbeeld: één van mijn patiënten maakte me dolblij toen hij me vertelde wat hij op zijn eentje had ontdekt, zonder dergelijke universitaire experimenten af te wachten: "Elke avond vóór het slapengaan stel ik me dezelfde vraag: wat heb ik vandaag geleerd, wat heeft de dag me bijgebracht?" Al tientallen jaren lang stelde hij zich elke avond systematisch die vraag. Resultaat: ondanks zware tegenslagen is het een rasechte filosoof, een ongelofelijke levenskunstenaar die openstaat voor anderen en goed kan luisteren! U wilt gelukkiger worden? Maakt dan vanaf vandaag elke avond een korte positieve balans op van de voorbije dag. U zult zien: in enkele weken tijd zult u in positieve zin veranderd zijn. Leer die oefening ook aan uw omgeving. Want gedeeld geluk, is dubbel geluk!

Initialement publié par Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 14/09/2004 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 28/03/2011 - 18h08
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
SpiritPeter

Ja, het positieve uit tegenslagen halen is net zo goed als stil staan bij en genieten van meevallers! Een goede oefening. Niet alleen om 's avonds te doen maar na elke karwei of gebeurtenis.

PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe houdt u uw goede voornemens vol? Gepubliceerd op 26/12/2011 - 03h39

Voornemens worden altijd met de beste bedoelingen gemaakt. Maar soms vergeten we ze al snel! Misschien bent u van plan om met het nieuwe jaar een nieuwe start te nemen. Deze tips kunnen u helpen om u aan uw mooie beloften te houden.

Een zomer zonder vakantie kan ook leuk zijn Gepubliceerd op 27/07/2016 - 12h37

"Deze zomer ga ik niet met vakantie". Misschien voelt u zich wat triest als u dat zegt en voelt iedereen rond u zich wat gegeneerd, vooral als ze zelf weggaan. Maar waarom zou u van deze zomer geen feest maken, ook al gaat u niet met vakantie?

Ik heb beslist, ik stop met klagen! Gepubliceerd op 18/07/2016 - 11h28

Een regenachtige dag, files, een bug in de pc, jengelende kinderen… er zijn redenen genoeg om te klagen. En als we nu eens zouden proberen positief te zijn? Als u nu eens mee zou doen aan de uitdaging die elf miljoen mensen in 106 landen hebben onder...

Meer artikels